Ministrul Justiției din Spania: Integrarea românilor în țara noastră este un model

Data publicării:
interviu min spaniol captura

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Majoritatea delictelor comise de cetăţenii români sunt micile furturi, care deranjează mult populaţia. Percepţia generală, că românii fură, ajunge şi în discuţiile oficiale?”

Rafael Catala Polo, ministrul justiției din Spania: „Nu ar fi just și echilibrat ca această percepţie să se instaleze în societatea spaniolă. Comunitatea românească din Spania este perfect integrată atât în zona muncii, în societate, în domeniul economic, cultural, cred că sunt absolut normali, echilibrați. Unii mai comit unele delicte, dar acestea sunt excepţii. Eu sunt absolut convins că nu există absolut nicio legătură între naţionalitate și delicvenţă. Integrarea românilor în Spania este un model. Este un model, iar nişte probleme punctuale, minore, nu pot contamina percepţia generală.”

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Cum aici există un milion de români și unii trăiesc deja de 10 - 20 de ani în Spania, aceștia vor să obţină cetăţenia spaniolă. Se poate aștepta o schimbare astfel încât românii să poată solicita dubla cetăţenie?”

Rafael Catala Polo, ministrul justiției din Spania: „Ce drepturi ai dacă obţii cetățenia unei alte ţări? Ai pașaport, dar este un pașaport din Uniunea Europeană, care ne permite libera circulaţie în întreaga Uniune Europeană, iar eu sunt sigur că România va intra curând în spaţiul Schengen. Drepturi politice, drept de vot? Atât pentru Parlamentul European, cât și pentru alegerile locale aveţi deja acest drept. Dreptul la muncă, drepturile economice, le au deja toţi cei care sunt rezidenţi în Spania. De aceea, cred că obţinerea dublei cetăţenii nu ar aduce mai multe drepturi. Eu nu cred că sunt mulţi români care nu-și doresc să mai fie români. Vor să fie bine integraţi aici în Spania, primiţi bine, dar acest lucru nu este condiţionat de deţinerea dublei cetăţenii. Eu cred că suntem cetăţeni europeni, o condiţie extraordinară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri