Misiune: Brexit. Theresa May devine a doua femeie premier din istoria Regatului Unit

Data publicării:
GettyImages-546074350-1

Eurosceptică prin convingere, Theresa May s-a remarcat în politica de la Londra prin stilul său intransigent. Este o conservatoare care se plasează mai degrabă în zona de dreapta a partidului şi care a intrat în politică în 1986. A devenit atunci consilier într-unul dintre districtele londoneze, iar în 1997 a fost aleasă deputată în circumscripția Maidenhead.

A fost momentul care a lansat-o pe Theresa May în lumea mare a politicii. În perioada 2002-2003 a fost prima femeie care a ajuns secretar general al Partidului Conservator. A avut mai multe sarcini în guvernul din umbră al conservatorilor, iar din 2005 a fost omul de încredere al lui David Cameron. Odată ajuns premier în 2010, acesta a recompensat-o cu postul de ministru de interne, funcție pe care May a deținut-o neîntrerupt de atunci. S-a remarcat în aceşti ani prin fermitate, indiferent că a fost vorba despre delincvenți, imigranți ilegali sau predicatori islamiști.

Theresa May a cerut în permanenţă controale mai severe în privinţa imigraţiei. Şi chiar dacă a fost în tabăra anti-Brexit, a jonglat abil între cele două facțiuni ale Partidului Conservator - pro și anti-ieşirea din Uniunea Europeană. Profilul ei pare apropiat de cel al cancelarului german Angela Merkel. Ambele sunt fete de pastori, nu au copii și sunt două politiciene conservatoare pragmatice. „Nu fac înconjurul platourilor de televiziune. Nu stau la bârfe în timpul meselor. Nu o să beau prin barurile Parlamentului. Nu îmi afișez sentimentele. Doar îmi fac treaba”, se autodescrie viitorul premier britanic.

Theresa May, care are reputaţia unei luptătoare, moşteneşte un Regat Unit profund divizat după referendum şi plin de îndoieli cu privire la viitorul său.

Ea preia funcţia într-un moment care i-ar fi pus probleme chiar şi lui Churchill”, notează cotidianul The Guardian, care subliniază astfel amploarea sarcinii care o aşteaptă, de la turbulenţe economice şi până la presiunea liderilor UE ca regatul să angajeze cât mai rapid procedura de divorţ, potrivit News.ro.

În acest moment, May nu are prea multe motive de bucurie. Trebuie să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care permite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi să înceapă negocierile cu liderii de la Bruxelles. Urmează, aşadar, momente grele, iar noul lider conservator spune mai în glumă, mai în serios, că următorul care-şi va dea seama de intransigenţa ei este preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Încoronarea Theresei May a dat naştere unui impuls lirei sterline, iar norii incertitudinii de după Brexit încep să se disipeze”, a declarat Neil Wilson, de la ETX Capital.

David Cameron, care a condus tabăra rămânerii în UE, începe o nouă viaţă, în umbra referendumului pe care el l-a lansat şi care a avut rezultatul contrar aşteptărilor sale.

Liderul conservator a obţinut victoria în două scrutine legislative - în 2010 şi 2016 -, a supravieţuit referendumului pe tema independenţei Scoţiei, dar rămâne în Istorie ca premierul Brexitului.

Presa britanică scrie că probabil va folosi sesiunea de interpelări în Parlament pentru a-şi lăuda activitatea, de la reuşite economice - cu preţul adâncirii inegalităţilor îl acuză criticii săi - şi până la reuşite sociale - legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

„În momentul în care plec, sper că toată lumea va vedea o ţară mai puternică”, a declarat el pentru The Telegraph.

„Brexit înseamnă Brexit! Şi vom face un succes din asta. Nu vor fi niciun fel de tentative de a rămâne în Uniunea Europeană. Nici tentative de a adera din nou pe uşa din spate, nici un al doilea referendum. Ţara a votat pentru părăsirea Uniunii Europene şi, ca prim-ministru, mă voi asigura că vom ieşi din UE”, spune Theresa May, liderul Partidului Conservator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri