Naționaliști europeni, pericol sau nu pentru UE?

Data publicării:
ue

Tendinţele naţionaliste din Europa sunt unul dintre cei mai mari duşmani ai viitorului Uniunii Europene. O spun grupurile politice de centru-dreapta şi centru-stânga. După alegerea lui Donad Trump şi Brexit, 2017 este anul în care Uniunea stabileşte direcţiile pentru următoarea perioadă. Anul acesta sunt alegeri în mai multe state europene, iar naţionaliştii par să câştige teren. Care este soluţia ca Uniunea Europeană să supravieţuiască tendinţelor naţionaliste? Alina Manolache şi Elena Cosma au încercat să afle răspunsul la Parlamentul European, relatează Digi24.

Într-o zi importantă pentru Parlamentul European, care este în sesiune la Strasbourg, europarlamentarii olandezi au plecat acasă. De ce? Pentru că este ziua alegerilor, iar miza este mare. Să nu câştige extremismul. Asta îşi doresc grupurile de centru dreapta şi de centru stânga. Dar temerea nu este legată doar de Olanda, ci şi de ce se va întâmpla în Franţa, pentru că toată lumea îşi pune întrebarea dacă nu cumva curentele naţionaliste vor însemna până la urmă sfârşitul Uniunii Europene.

A doua zi după alegerile din Olanda, toată lumea a răsuflat uşurată. Geert Wilders şi Partidul pentru Libertate nu au câştigat suficiente mandate încât să spere la guvernare. Mark Rutte şi-a asigurat al treilea mandat de premier. Există un mare ,,dar'' la mijloc. Mark Rutte a câştigat teren pe ultima sută de metri cu acţiuni împotriva Turciei considerate de mulţi ca dând apă la moară naţionaliştilor, Parlamentul olandez este fărâmiţat, iar populiştii au mai multe mandate decât în trecut. Sunt semne că susţinătorii Uniunii Europene merg pe sârmă acum.

„Uniunea Europeană este ameninţată grav şi pentru prima dată cu risc mortal”, spune Victor Boştinaru.

Liderii partidelor tradiţionale vor să minimalizeze riscul şi au un mesaj comun. Trendul naţionalist se va stinge încet-încet, cu o condiţie, Uniunea trebuie să acţioneze.

„Toate alegerile electorale de anul acesta vor fi câştigate de forţe proeuropene. Eu sunt încrezător. Dar nu este de ajuns să câştigăm alegerile, apoi trebuie să facem politici. Şi trebuie ca politicile să fie pentru cetăţeni. Naţionaliştii, populiştii, demagogii, xenofobii câştigă dacă noi nu acţionăm. Ei îşi trag forţa din furia cetăţenilor. Furia cetăţenilor vine din lipsa noastră de acţiune. Dacă acţionăm, îi vom învinge”, spune Gianni Pitella.

„Cred că ar trebui să ne distanţăm cu toţii de astfel de Casandre, de profeţi ai sfârşitului. Sunt mulţi cei care propovăduiesc sfârşitul şi specialişti în catastrofe, care de ani de zile prevăd sfârşitul Europei, că totul se va mistui în flăcări. Îmi pare rău să îi dezamăgesc, dar Europa s-a dovedit mult mai rezistentă”, afirmă Margaritis Schinas.

De cealaltă parte, naţionaliştii spun că nu ei vor provoca sfârşitul Uniunii Europene, ci tocmai aceia care propovăduiesc beneficiile ei.

„Nici vorbă, naţionaliştii nu au vorbit niciodată de o desfiinţare a UE, ci cei care au contribuit cel mai mult sunt cei care vorbesc de o Europă cu două viteze, cu şapte viteze, exemplul este simplu”, spune Laurenţiu Rebega.

Marele test al supravieţuirii Uniunii vor fi alegerile de anul acesta din Germania şi Franţa. Rezultatele pot confirma sau nu spusele celor care nu dau mari şanse naţionaliştilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri