Noi imagini cu atacatorul din Istanbul

Data publicării:
Gunmen Target New Year Revellers In Istanbul Nightclub Terror Attack

Autorul masacrului petrecut de Revelion la Istanbul e încă liber, la mai bine de 48 de ore de când a împuşcat mortal 39 de oameni, într-un club de noapte. Anchetatorii au însă amprentele lui şi spun că e o chestiune de ore până când îl vor identifica.

Printre cei care au scăpat cu viaţă, dar sunt răniţi, e şi un cetăţean din Republica Moldova. Între timp, organizaţia teroristă Stat Islamic a anunţat că atacatorul a acţionat în numele său, drept pedeapsă pentru intervenţia turcă din Siria. 12 persoane reţinute până acum în acest caz ar putea furniza informaţii preţioase pentru anchetă.

Sunt cele mai clare imagini de până acum ale suspectului, publicate de presa turcă. Cadrele arată cum bărbatul se filmează singur, chiar în zona în care urma să comită atacul. Ziarul Haberturk scrie că bărbatul a plecat din cartierul Zeytinburnu cu un taxi, dar din cauza aglomeraţiei ar fi coborât şi ar fi continuat pe jos drumul până la clubul Reina. Apoi, a scos un Kalashnikov dintr-o valiză, a deschis focul asupra celor de la intrare, iar înăuntru a aruncat două grenade. Apoi a tras cel puţin 180 de gloanţe asupra celor din club. Autorităţile nu au confirmat aceste detalii, dar vânătoarea continuă. Trupele speciale au percheziţionat azi-noapte un apartament din cartierul Zeytinburnu, însă fără a-l prinde pe atacator.

Numan Kurtulmus, vicepremierul Turciei: „Avem amprentele şi semnalmentele teroristului. Vom afla foarte curând identitatea lui. Sperăm să îl găsim nu doar pe el, dar şi pe cei care l-au ajutat.”

Supravieţuitorii atacului armat încă nu-şi pot şterge din minte clipele de groază trăite în noaptea de Revelion.

Francois al-Asmar, turist libanez: „Eu mă ascunsesem sub o masă, întins pe jos, dar umărul era descoperit. Bărbatul trăgea direct spre noi, cei întinşi la podea. Când m-a împuşcat am rămas nemişcat, m-am prefăcut mort, astfel încât să nu mai tragă în mine.”

Bărbatul din imagini a venit din Statele Unite să petreacă Revelionul la Istanbul. Era cu alţi opt prieteni în club. El şi şase dintre ei au fost împuşcaţi. Acum se întoarce acasă în scaunul cu rotile.

William Raak, turist american: „Nu vreau să vorbesc despre ce s-a întâmplat în club. Tot ce vreau să spun este că Turcia este o ţară minunată şi este regretabil că s-a întâmplat aşa ceva.”

Locuitorii din Istanbul, care au trăit sub teroare aproape tot anul 2016, compară ceea ce s-a întâmplat în clubul Reina, cu masacrul de la Bataclan, sala de spectacole din Paris luată cu asalt de kamikaze în toamna lui 2015.

Kezban Hatemi, preşedintele partidului Platforma pentru Democraţie: „Turcia nu-şi va schimba stilul de viaţă, nu va renunţa la secularism şi la statul de drept din cauza acestor atacuri.”

Spre deosebire de alţi ani, atentatele comise în Turcia în ultima vreme au vizat în special locurile frecventate de străini - obiective turistice din Istanbul şi aeroportul Ataturk.

Meir Javedanfar, expert în Orientul Mijlociu: „Atacurile teroriste au făcut mai mult rău economiei decât sistemului politic din Turcia. Anul trecut, pentru prima dată, economia Turciei s-a diminuat în loc să crească, iar valoarea monedei naţionale a scăzut cu 20%.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri