O lună de la atacul din Nisa

Data publicării:
NISA O LUNA DE LA ATAC GettyImages-576589386

Teroarea s-a dezlănţuit la Nisa pe 14 iulie, la ora locală 22 şi 42 de minute. 30 de mii de oameni, francezi şi străini, sărbătoareau Ziua Franţei. Petrecerea s-a terminat brutal, când un camion de 25 de tone a intrat în plin în mulţimea adunată pe faleza oraşului.

Am zburat doi metri. Nu ştiam ce mi se întâmplă, apoi am căzut. Apoi, am văzut camionul care mergea cu viteză şi poliţiştii care trăgeau.”

***

„E un atentat! Se trage! Se trage!”

Printre oamenii aflaţi pe promenadă la momentul atacului se aflau şi români.

Florin Pepene, român martor la atac: „Am vazut cum efectiv călca oameni. Şi oamenii ţipau. Erau foarte multe persoane, oamenii se plimbau lejer, erau oameni cu familie, cu copii.”

Florin Anton, medic aflat în vacanță în Nisa: „Lumea fugea dintr-o direcţie în alta, era plin de persoane lovite, căzute pe jos, probabil o gramadă de morţi fiindcă nu mişcau.”

În cele din urmă, atacatorul a fost oprit după o cursă a morţii care a durat 18 minute.

Atacul din Nisa, soldat cu 85 de morţi, printre care şi un român, şi peste 300 de răniţi, a fost revendicat de Stat Islamic.

După Nisa, atac la biserică

La doar 12 zile după masacrul din Nisa, teroarea lovea din nou Franţa. Pe 26 iulie, doi terorişti ai grupării Stat Islamic au luat ostatici cinci persoane într-o biserică catolică din Rouen şi l-au ucis pe preot. O altă măicuţă a reuşit să fugă din biserică şi să alerteze poliţia.

Sora Danielle, martor atac biserică: „Când i-am văzut cuţitul în mâna dreaptă, am ştiut că urma să se întâmple ceva. Au început să vorbească în locul lui Jacques, care se pregătea să oficieze slujba. Au început să vorbească ceva în arabă. Nu ştiu ce au vorbit între ei, dar au strigat apoi: "Voi, creştinii, vreţi să ne eliminaţi".”

După aproape o oră criza s-a încheiat.

Pierre-Henry Brandet, purtător de cuvânt al ministerului de Interne din Franţa: „La un moment dat, autorii luării de ostatici, cei doi atacatori, au ieşit afară (n.red: din biserică) şi au fost neutralizaţi, ucişi de forţele de ordine.”

Atacatorii erau cunoscuţi serviciilor pentru „infracţiuni şi radicalizare"

În ceea ce îi priveşte pe atacatori, cei doi bărbaţii erau cunoscuţi forţelor de ordine „pentru infracţiuni şi radicalizare". Unul dintre ei era chiar pe lista persoanelor suspectate de terorism. Înainte cu câteva zile de atacul asupra bisericii din Rouen, serviciile de informaţii au emis o avertizare potrivit căreia un individ urma să comită un atac în Franţa. Dar avertizarea nu conţinea numele, ci doar fotografia unuia dintre suspecţi. Este motivul pentru care presa locală a vorbit despre o bâlbâială a serviciilor.

Dominique Rizet, expert în securitate: „Evident că nu ştiau unde, nu ştiau cum sau cine sunt complicii. Informaţia a ajuns şi fişa a fost distribuită poliţiei, totul a funcţionat bine, trebuia găsit acest om. Acest lucru se întâmpla duminică.”

Pe 21 iulie, Franţa a prelungit starea de urgenţă, instaurată după atentatele din noiembrie de la Paris, cu şase luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri