O nouă față pentru centrul Parisului

Data publicării:
paris

Unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, Parisul, se sufocă sub valurile de noxe. Autorităţile caută soluţii pentru ca aerul să fie din nou respirabil pe străzile metropolei. De la anul, centrul capitalei franceze va fi modificat radical: vor fi înfiinţate piste de biciclete, se va închide circulaţia pe unele bulevarde şi se va înfiinţa o linie de metrou rapid.

De mai multe ori în ultimii ani, smogul a acoperit Paris, astfel că municipalitatea a încercat să limiteze traficul rutier pentru a reduce poluarea. Celebrul bulevard Champs Elysees a fost redat pietonilor în fiecare primă duminică a lunii, iar în decembrie primăria a interzis parțial accesul autoturismelor în centrul capitalei.

Anul trecut, nivelul poluării în capitala Franței a atins cote alarmante. Astfel, primăria Parisului a trecut la măsuri extreme. Pe lângă circulația alternantă, în funcție de numerele de înmatriculare, Anne Hidalgo a decis să închidă traficul rutier și o bună bucată de pe cheiurile Sene.

În capitala Hexagonului circulă peste șase milioane de vehicule înmatriculate în Paris, asta fără a le mai pune la socoteală pe cele înregistrate în alte regiuni sau pe cele aflate în tranzit. Autorităţile cred că o bună parte dintre locuitori folosesc automobilele din comoditate, în loc să se deplaseze cu transportul în comun.

Ideile anti-poluare ale lui Hidalgo sunt din ce în ce mai îndrăznețe. Pe Rue de Rivoli, o arteră extrem de circulată din centrul Parisului, primăria vrea să limiteze traficul rutier instalând piste pentru biciclete, dar și o linie de tramvai-autobuz care să lege centrul orașului de Est.

Astfel de inițiative sunt menite să mai elibereze o capitală și așa sufocată de mașini. Totuși, părerile sunt împărțite printre locuitori. Dacă cei mai mulți pietoni sunt de acord cu aceste măsuri, șoferii se gândesc deja cu groază că traficul ar putea deveni chiar mai chinuitor ca acum, când ambuteiajele ocupă sute de kilometri în capitala Franței şi zonele limitrofe.

-”Eu sunt pieton acum, dar sunt contra acestor măsuri. Că facem aceste străzi pietonale în iulie, august este normal, dar uitați-vă acum. Nu e nimeni, iar circulația e închisă, ceea ce rezultă în ambuteiaje în alte părți. Ceea ce vrea să facă e ideal, dar trebuie să ținem cont și de realitate. Sunt oameni care muncesc și au nevoie de mașini.”

Alţii cred că aceste modificări în centrul Parisului sunt binevenite.

-”Schimbările sunt mereu dificile în Franța, dar eu cred că este o idee bună. Eu sunt deja obișnuită să iau transportul în comun în locul mașinii, însă sunt alții care sunt mai reticenți.”

Proiectul de modificare a centrului Parisului ar trebui să fie gata până la anul, în septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri