Paris. Primul autobuz electric fără șofer

Data actualizării: Data publicării:
autobuz electric

Dacă faceţi o excursie la Paris puteţi să faceţi o plimbare cu primul autobuz electric fără şofer din Franţa. Deocamdată are un traseu scurt, doar 130 de metri între două gări, Lyon şi Austerlitz, dar autorităţile vor să extindă folosirea lui. Mai ales că îşi propun să reducă poluarea şi aglomeraţia care au sufocat metropola în ultimele luni, potrivit Digi24.

Autobuzul este mic, dar inteligent. Nu are nevoie de şofer: merge singur, ghidat de GPS şi senzori, aşa că pietonii nu au motiv să se teamă de el.

„Acest vehicul se adaptează condiţiilor din jur, de exemplu şi trecerilor de pietoni pe care le întâlneşte aşa că va încetini şi chiar va frâna de urgenţă dacă o persoană ar sări în faţa lui”, spune Marion Lheritier, director de comunicare Easymile.

Singurele inconveniente ale autobuzului electric fără şofer sunt legate de viteza foarte mică de deplasare, de doar 15 kilometri pe oră şi de numărul redus de pasageri, doar şase. Avantajele sunt însă evidente.

Nu poluează şi poate fi parcat mult mai uşor”, afirmă Jose Gomes, angajat RATP.

Până pe 7 aprilie, călătoria cu autobuzul electric fără şofer este gratuită. Dacă experimentul se dovedește de succes, proiectul ar putea fi extins şi în alte oraşe pentru a reduce aglomeraţia şi poluarea. Aerul toxic reprezintă a treia cauză de deces ce poate fi prevenită şi cu toate acestea este responsabilă pentru 48.000 de decese pe an în Franţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri