Pașaport diplomatic. „Cea mai verde țară din Europa”

Data actualizării: Data publicării:
slovenia

„Politica ţării noastre este îndreptată spre promovarea Sloveniei verzi. Vrem să dezvoltăm o cultură a relaţiei omului cu natura”. Declaraţia a fost făcută de premierul Sloveniei, Miro Cerar, într-un interviu exclusiv pentru „Pașaport diplomatic”.

Se ia o țară, se analizează toate resursele pe care le are și se decide folosirea lor într-o singură direcție: dezvoltare. Natura nu costă nimic, iar avantajele pe care le oferă sunt bine puse în valoare, rezultatele sunt spectaculoase. Slovenia a aplicat această rețetă și în momentul de față este desemnată „Cea mai verde țară din Europa”. Ce înseamnă acest lucru? Cetățeanul este pus în centrul preocupărilor instituțiilor de stat și tot ceea ce se face trebuie să fie pentru îmbunătățirea calității vieții omului de rând. Sustenabil nu este doar un cuvânt pentru autorităţi. Brandul lor de ţară, „I feel Slovenia” („Simt Slovenia”) este cel mai mare proiect în derulare la care contribuie toată ţara, de la simplii cetăţeni, până la politicienii de top. Şi totul are un scop bine definit: vor să atragă mai mulţi turişti, mai multe investiţii străine directe şi să îmbunătăţească reputaţia ţării la nivel mondial.

Balazs Barabas: Verde este cuvântul central al politicii şi imaginii ţării dumneavoastră. Ce înseamnă mai exact să fii o ţară verde, dincolo de peisajele frumoase?

Miro Cerar: Într-adevăr, politica guvernului pe care îl conduc este îndreptată spre o Slovenie verde, spre dezvoltare durabilă, ceea ce înseamnă că toate resursele noastre naturale verzi, respectiv pădurile, pajiștile, toate frumusețile naturale, râurile ș.a.m.d., le păstrăm așa cum sunt. De aceea, avem o legislație relativ strictă în domeniul mediului. Încurajăm încă din școală o cultură a respectului pentru natură. Iar guvernul promovează acțiuni speciale în acest scop. Ne preocupă mai ales conservarea frumuseților noastre naturale. De exemplu, prin reducerea gazelor cu efect de seră, prin inițierea unor acțiuni pe care guvernul le poate promova. În viziunea mea, cultura relației cu natura verde trebuie consolidată în rândul slovenilor, încă de când sunt mici trebuie să-i educăm în acest spirit al Sloveniei verzi. Desigur, și turismul este îndreptat în această direcție, respectiv consolidăm toate activitățile legate de râurile, fermele, marea și pădurile noastre.

Peste 1 milion de turiști au vizitat anul trecut Slovenia, o țară de 2 milioane de oameni. Concurența în domeniu este puternică, mai ales între țările europene. Slovenii au fost inventivi. Capitala Ljubljana are cea mai extinsă zonă în care nu se permite mașinilor din întreaga Europă. Se încurajează mersul pe jos și cu bicicleta, care sunt nu doar mai sănătoase, dar ajută și la menținerea calității aerului. Centrul este pietonal, mașinile pot intra în acest perimetru doar până la 10.00 dimineața. După această oră, o bariere controlate electronic opresc accesul autoturismelor și oamenii își iau în primire orașul. Acesta este doar un exemplu de respect pentru cetățeni, indiferent din ce țară vin ei, pe care statul sloven îl face în fiecare zi. Infrastructura țării este impecabilă și esențială pentru vizitatorii care vor să vadă cât mai multe dintre obiectivele turistice din Slovenia. De altfel, infrastructura este ceva obişnuit pentru sloveni. Au fost încă din timpul imperiului Roman un permanent loc de trecere dinspre vest spre est si reciproc, pentru armate. Pentru ei cea mai mare provocare legată de turismul din zilele noastre a fost să convingă vizitatorii că ţara lor este o destinaţie în sine, nu doar un teritoriu de tranzit. Când eşti înconjurat de Italia, Austria, Croaţia şi Ungaria, ţări cu tradiţie în turism, ai nevoie de argumente puternice să îi faci pe oameni să nu te ignore. Recent ţara a primit premiul întâi pentru destinaţiile de top din lume.

Balazs Barabas: Turismul este o sursă de venit importantă pentru ţara dumneavoastră, dar cei mai mulţi dintre ei vin în mare parte din ţările vestice şi din statul vecin, Croaţia. Ce planuri aveţi pentru a atrage turişti din ţările est europene, inclusiv din România şi să-i faceţi şi să revină în ţara dvs?

Miro Cerar: Guvernul desfășoară în fiecare an o foarte intensă campanie turistică. Ca urmare, anul trecut am realizat rezultate record: în Slovenia s-au înregistrat 11 milioane șederi peste noapte. Ceea ce, dacă privim din punct de vedere cantitativ, pentru o țară cu 2 milioane locuitori, înseamnă foarte mult. Desigur, promovăm tot ceea ce este important pentru noi. De exemplu, avem mult verde, cum am mai spus, Slovenia verde, avem stațiuni balneare, deci (promovăm, n. trad.) sănătatea. Turismul nostru este îndreptat spre anumite activități, cu alte cuvinte, promovăm un turism orientat spre o viață activă, care să le ofere turiștilor experiențe deosebite, legate, de pildă, de râurile noastre, fermele, pădurile, marea şi munții noștri, de stațiunile balneare, cum am mai spus, dar și de litoral, de turismul rural etc. Aș mai menționa că, în anul 2015, capitala noastră Ljubljana a fost Capitala Verde a Europei, ni s-a conferit acest titlu. Am primit și alte distincții, suntem cunoscuți ca Prima destinație verde din lume, un titlu excepțional pentru o țară. Iar săptămâna trecută, la Berlin, am primit premiul National Geographic pentru țara cea mai performantă în domeniul turismului durabil. Guvernul încurajează permanent promovarea turismului prin intermediul unor organizații specializate. În același timp, turismul face parte integrantă din politica noastră. Nu în ultimul rând, legăm turismul nostru verde, Slovenia verde, de bogata noastră tradiție culturală. Avem multe castele, multe muzee, multe orașe vechi. Pe scurt, Slovenia dispune și de o bogăție culturală, avem și mulți creatori care înfrumusețează oferta turistică. Desigur, guvernul se preocupă mai ales de existența unei infrastructuri corespunzătoare, pentru ca în Slovenia să se poată călători ușor, pentru ca drumurile și căile ferate să fie bune. În acest sens, în ultima perioadă ne preocupăm de modernizarea căilor ferate, pentru a fi mai eficienți din punct de vedere al protecției mediului.

Castelul Brdo din Slovenia a fost în 2001 locul în care președintele Statelor Unite din acel moment, George W. Bush, se întâlnea cu tânărul președinte rus, Vladimir Putin, în încercarea de a construi o nouă relație între cele două țări, post războiul rece. După întâlnire, președintele Bush a făcut o declarație de presă care i-a marcat cariera politică și i-a pus eticheta de naiv. Liderul american a spus că a reușit să vadă în sufletul lui Vladimir Putin. De mai puțină istorie a avut parte un alt lucru pe care George W. Bush l-a afirmat public, impresionat fiind de frumusețea Sloveniei: „Îi îndemn pe toți cei care caută un loc bun pentru vacanță să vină aici”. Premisele pentru o nouă întâlnire pe teren neutru între președinții celor doua super puteri par a fi din nou îndeplinite, dacă ne gândim că prima-doamnă a Americii, Melania Trump, este originară din Slovenia.

Balazs Barabas: În urmă cu câţiva ani, preşedintele rus şi cel american s-au înâlnit în ţara dvs. şi au avut discuţii importante despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre statele lor. Ar putea Slovenia să joace din nou acest rol de catalizator pentru arena politică internaţională?

Miro Cerar: Desigur, Slovenia poate juca un asemenea rol. Este capabilă să organizeze o asemenea importantă întâlnire. Am declarat și oficial acest lucru. Evident, în legătură cu această întâlnire vor decide numai cei doi lideri, respectiv domnul Trump și domnul Putin. Slovenia este însă aici, amândoi o cunosc bine și, dacă vor decide să se întâlnească aici, ne vom implica în organizare. Decizia însă le aparține.

Europa are un plan pe termen lung, pentru a transforma economiile încă suferinde după criza financiară. Țările membre ale blocului comunitar trebuie să devină parte, până în 2020, dintr-un sistem informațional și administrativ ultra-rapid, care să aducă avantaje economice și sociale. Importanța tehnologiei și viteza conexiunilor la internet sunt puse pe primul loc pentru dezvoltarea economică a Uniunii Europene.

Balazs Barabas: Aţi anunţat planuri importante şi ambiţioase legate de programe de digitalizare la nivel guvernamental. Ce speraţi să obţineţi prin atingerea acestui scop?

Miro Cerar: Slovenia este extrem de eficientă și în domeniul dezvoltării digitalizării și, ca stat central- european, cu potențialul de cunoaștere pe care îl avem în acest domeniu, suntem foarte competitivi atât la nivel european, cât și mondial. Stimulăm digitalizarea, mai ales pentru a spori calitatea vieții în Slovenia și, în acest fel, menținem Slovenia și mai verde, pentru că progresul tehnologic este legat inevitabil de digitalizare. Este o activitate pe care trebuie să o promovăm în mod adecvat. În acest domeniu, guvernul nostru încurajează acele procese vizând eliminarea barierelor administrative, pentru o administrație publică mai prietenoasă, mai legată de societatea civilă, de oameni, dar și de economie. În acest mod, consolidăm și sprijinim dezvoltarea economiei și, pe de altă parte, facilităm accesul oamenilor la serviciile administrației publice de stat. Mai este important și un alt fapt, anume că prin digitalizare sunt încurajate tehnologiile moderne, care devin mai curate, mai prietenoase față de natură. În acest sens acționăm. Îmi doresc și îmi place să subliniez că digitalizarea trebuie să aibă o față umană. Așadar, digitalizarea înseamnă o Slovenie dezvoltată, competitivă și, în același timp, preocuparea pentru o Slovenie mai verde, pentru o Slovenie ai cărei locuitori, alături de turiști, pot să beneficieze pe deplin de serviciile de informare și comunicare. Când un turist vine în Slovenia, are peste tot la dispoziție internetul și servicii similare. Aș mai exemplifica și cu utilizarea autovehiculelor electrice. Guvernul însuși încurajează și utilizarea vehiculelor electrice în cadrul administrației de stat, pentru că este mai ieftin, mai prietenos față de mediu și astfel oferă un bun exemplu cetățenilor.

Șomajul în rândul tinerilor din Slovenia este ridicat, cifra ajungea la 16,8% în decembrie anul trecut. Chiar dacă venitul minim pe cap de locuitor este mai mare prin comparație cu cel din România, un sloven câștigă în medie cam 800 de euro pe lună, viața de aici nu este ieftină. În aceste condiții se încurajează foarte mult antreprenoriatul.

Balazs Barabas: Unul dintre aspectele importante ale oricărei economii din lume este comerţul iar relaţiile din acest punct de vedere dintre România şi Slovenia nu sunt foarte puternice. Cum plănuiţi pe termen lung să îmbunătăţiţi şi să creşteţi comerţul dintre cele două ţări.

Miro Cerar: Da, sunt multe oportunități nevalorificate în cadrul relațiilor economice bilaterale. Mai întâi, cel mai important cred că este să stabilim contacte la nivelul economiilor noastre și, în acest sens, guvernele noastre pot acorda un sprijin important, alături de organisme cum sunt camerele de comerț etc. Dar tot atât de important este ca, mai întâi, cetățenii țărilor noastre să se cunoască reciproc. De fapt, tocmai turismul, vizitarea Sloveniei, poate contribui semnificativ la cunoașterea ei, la identificarea oportunităților de afaceri. Slovenia, guvernul ei, acordă o foarte mare atenție internaționalizării economiei noastre. Invităm investitori străini cărora le oferim oportunități favorabile de a face afaceri în Slovenia. Cred că aceste oportunități există, dar va fi necesar ca guvernele noastre să încurajeze contactele dintre oamenii de afaceri.

Balazs Barabas: Anul trecut FMI a micşorat aşteptărilen pentru creşterea PIB-ului din Slovenia la doar 1,8%, ceea ce nu înseamnă foarte mult. Care sunt principalele trei domenii în care plănuiţi să dezvoltaţi economia Sloveniei?

Miro Cerar: În ultimul trimestru al anului trecut, Slovenia a înregistrat cea mai mare creștere economică din Euro-grup, am fost, deci, foarte eficienți și, ca urmare, și previziunile noastre pentru acest an sunt destul de optimiste, anume o creștere de peste 2%. Până în prezent, și ceilalți indicatori sunt pozitivi. Desigur, statul trebuie să stimuleze dezvoltarea, pentru a avea o mai bună infrastructură. Aceasta ne preocupă în mod serios. Modernizăm mai ales infrastructura feroviară, dar și pe cea rutieră și energetică. Internaționalizarea economiei înseamnă că ne străduim prin toate mijloacele să atragem investitori străini, suntem o țară deschisă. Nu în ultimul rând, eliminăm barierele administrative, ceea ce este important pentru că, în acest fel, creăm un mediu de afaceri propice pentru economie, pentru investitorii străini și pentru companiile noastre.

Recentul atac de la Londra ne-a reamintit cât de vulnerabili suntem în faţa ameninţării teroriste. Şi chiar dacă ţările din estul Europei nu sunt încă afectate în mod direct de astfel de atacuri, colaborarea pentru securitate este prioritate pentru fiecare stat. Iar una dintre condiţii este şi controlul mişcărilor naţionaliste care se dezvoltă în ultima vreme cu rapiditate, în tot mai multe state europene.

Balazs Barabas: Una dintre provocările cele mai mari pentru Europa de astăzi este teorismul. Cum se apără Slovenia de acest flagel?

Miro Cerar: Slovenia este o țară sigură, ceea ce este important atât din punct de vedere al economiei, turismului, cât și al vieții, în general. Desigur, pentru a o menține astfel, suntem în permanență vigilenți la frontierele noastre. Cooperăm cu toate statele din vecinătate în schimbul de informații, urmărim cu atenție ce se petrece în spațiul mai apropiat sau mai îndepărtat în domeniul securității și al migrației ilegale. Depunem eforturi mai ales pentru a nu permite ca prin Slovenia să treacă migranți ilegali, care ar putea reprezenta un anumit pericol la adresa securității. Cel mai important este că în școli și la nivelul societății încurajăm o cultură a toleranței, a non-violenței. Guvernul se preocupă permanent de aceasta, pentru ca în societate să nu se instaureze populismele, pentru a fi o societate conștientă atât de importanța securității, care este o condiție a conviețuirii, cât și a drepturilor tuturor oamenilor.

Balazs Barabas: Cum luptaţi împotriva politicilor de extremă dreapta din Slovenia?

Miro Cerar: Dacă vorbim de politicile populiste în general, singura modalitate, în opinia mea, de a te opune acestora este să nu te temi de ele, să susții ideile în care crezi, în demnitatea umană, în conviețuirea tolerantă, în drepturile omului și în statul de drept. Cred că toți liderii, atât cei sloveni, cât și cei din celelalte state europene, trebuie să oferim un exemplu în acest sens. Pur și simplu să nu ne temem, ci să fim mai activi în viața publică, să ne facem auziți înaintea celor ce doresc să destabilizeze.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri