Președintele Franței vrea să reducă numărul de parlamentari

Data publicării:
emmanuel macron

Starea de urgenţă din Franţa, decretată de mai bine de un an şi jumătate, după atentatele de la Paris, va fi ridicată în toamnă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs ţinut la Palatul Versailles.

A fost primul mesaj transmis în faţa camerelor reunite ale Parlamentului francez, iar jurnaliştii l-au catalogat drept „primul său discurs despre starea naţiunii”, după model american.

Emmanuel Macron a vorbit despre priorităţile celor cinci ani de mandat şi a subliniat că totul trebuie făcut responsabil şi transparent, în beneficiul poporului şi nu al unor elite. El promis reforme profunde în Franţa, în următorul an, pentru care va apela la referendum, dacă vor fi blocate în Parlament.

În calitate de garant al bunei funcţionări a puterii publice, voi acţiona pe baza a trei principii: eficacitate, reprezentativitate şi responsabilitate. Voi propune reducerea cu o treime a numărului de parlamentari. Sunt convins că această măsură va avea efecte pozitive pentru calitatea generală a muncii parlamentare. Mandatul dat de popor este un mandat al încrederii şi al transparenţei. Nu putem face reforme fără a avea încredere. Şi nu poate exista încredere, dacă scena politică va apărea în continuare - chiar dacă de multe ori pe nedrept - ca o lume a micilor aranjamente, în mijlocul preocupărilor francezilor. Le voi reda francezilor libertăţile, ridicând starea de urgenţă în toamnă. Pentru că aceste libertăţi sunt garanţia unei democraţii puternice”, a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri