Probleme în justiție pentru administrația Macron

Data publicării:
macron
Foto: Guliver/GettyImages

Probleme în justiţie pentru administraţia de la Elysee, la aproximativ două luni de la numirea în funcţia de preşedinte a lui Emmanuel Macron. Acuzaţia este aceea de favoritism şi vizează organizarea unei deplasări a lui Emmanuel Macron, la acea vreme ministru al economiei, în ianuarie 2016, la Las Vegas. 

Este vorba despre o acțiune de promovare tehnologică a guvernului francez, organizată în 2016. Există suspiciuni că organizarea licitației pentru această acțiune de promovare nu a fost corectă.

Acțiunea de promovare a fost organizată în Las Vegas de Business France, un organism de stat care promovează interesele de afaceri ale Franței în străinătate, în perioada când Macron era ministru al economiei în guvernul socialist numit de Francois Hollande.  Macron a rostit un discurs la respectivul eveniment.

La începutul campaniei prezidențiale, atunci când au apărut și acuzațiile în acest caz, oficialii au precizat că actualul președinte al Franței nu a fost cu nimic implicat în organizarea evenimentului de la Vegas.

Pe de altă parte, șeful grupului parlamentar al partidului președintelui francez Emmanuel Macron a fost audiat de poliție în cadrul unei investigații asupra unei afaceri imobiliare din 2011, au anunțat vineri autoritățile.

Potrivit Agerpres, Richard Ferrand, șeful grupului parlamentar al partidului partidului centrist al lui Macron, La Republique en Marche (Republica în Marș, LREM), a fost audiat cu o zi înainte. Procurorii au deschis în iunie o anchetă preliminară asupra închirierii în 2011 de către o asociație de asigurări de sănătate, condusă de Ferrand, a unei proprietăți chiar de la partenerul său. Ferrand și-a apărat în mod repetat acțiunile, declarând că acest contract cu partenerul său a fost cel mai bun dintre cele trei oferte prezentate fondului de asigurări Mutuelles de Bretagne.

Ferrand, un aliat apropiat al lui Macron, a fost numit ministru pentru coeziunea teritorială în primul guvern format după alegerile prezidențiale din 7 mai. Cu toate acestea, el nu a fost nominalizat din nou în remanierea ce a urmat după alegerile parlamentare de luna trecută, candidând în schimb cu succes la președinția grupului LREM, formațiune majoritară în Adunarea Națională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri