Proteste după alegerea lui Aleksandr Vucici în Serbia

Data publicării:
alexander vucici foto facebook 30 11 2015

Aleksandar Vucici a câştigat categoric din primul tur, dar asta nu a oprit opoziţia să-l conteste. Mii de oameni au ieşit în stradă la Belgrad, dar şi în alte oraşe, ca să critice ceee ce ei numesc „începutul dictaturii" şi fraudarea votului. Preşedintele-ales promite să menţină ţara pe calea integrării în Uniunea Europeană, dar şi să îmbunătăţească relaţia cu Rusia. De altfel, Vladimir Putin l-a felicitat deja, pentru victorie.

Demonstranţii, mai ales tineri şi stundenţi, s-au strâns în faţa Parlamentului, au aruncat cu ouă în clădire şi au plecat în marş pe lângă Sediile preşedinţiei, guvernului, comisiei electorale şi postului public de televiziune. Oamenii au scandat lozinci împotriva preşedintelui-ales Aleksandar Vucici şi au strigat că Serbia nu va ceda.

Protestatarii consideră că alegerile au fost fraudate şi că presa a fost amuţită, astfel încât şeful guvernului să fie ales şeful statului încă din primul tur.

Opoziţia consideră că Aleksandar Vucici, premier din 2014 şi fost apropiat al lui Slobodan Miloşevici, tinde că devină Un lider autoritar, mai ales din cauza relaţiei cu Vladimir Putin.

Totuşi, aceste critici nu par să rezoneze în tabăra puterii.

„Este important să vă spun că aceste alegeri au demonstrat că majoritatea cetăţenilor Serbiei au ales să continue procesul de reformă, să continue drumul european pentru Serbia şi pentru păstrarea prieteniei tradiţionale cu Rusia şi China, dar şi pentru a continua munca grea”, a spus președintele ales al Serbiei.

Cu peste 55 la sută din voturi, Alexandar Vucici şi-a întrecut cu mult competitorii.

În zona Kladovo, unde este şi una dintre cele mai mari comunităţi de români de pe Valea Timocului Sârbesc, Alexandr Vucici a obţinut cel mai mare scor.

Dacă sârbii vor ca noul preşedinte să ducă ţara în Europa şi să redea Serbiei prosperitatea de altădată, românii care trăiesc pe Valea Timocului sârbesc aşteaptă să le fie recunoscute drepturile ca minoritate naţională.

„Ca toată lumea, aştept prosperitate, economia să înainteze, să meargă mai bine, drepturile minorităţilor din toată Serbia să fie respectate şi, în general, o viaţă mult mai bună pentru toţi sârbii”.

„Sperăm ca anii viitori, cu domnul preşedinte Vucici, să avem mai mare valoare şi să ni se respecte drepturile noastre ale minorităţilor, mai ales ale minorităţilor române”.

Mulţi dintre alegători i-au dat votul lui Aleksandar Vucici tocmai pentru că speră că acesta va continua politica de apropiere faţă de Vest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri