Reacția candidaților la președinția Franței după ce au aflat, în direct, despre atac

Data actualizării: Data publicării:
French Presidential Candidate Emmanuel Macron Holds Campaign Rally
PARIS, FRANCE - APRIL 17: French presidential candidate Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech during a campaign rally at Bercy Arena on April 17, 2017 in Paris, France. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

Cei 11 candidaţi la preşedinţia Franţei au aflat despre atacul de pe Champs-Elysées în timp ce se aflau în platoul postului de televiziune France Deux. Toţi şi-au exprimat solidaritatea cu victimele, dar au subliniat că este nevoie de mai mult. Unii şi-au anulat deplasările de campanie prevăzute pentru vineri, alţii consideră, dimpotrivă, că procesul democratic trebuie să continue.

Toţi candidaţii la Elysee se aflau în platoul France 2, dar au intrat în direct câte unul, timp de 15 minute. În timp ce candidatul socialist Benoit Hamon vorbea despre importanţa protecţiei sociale, în culise, ceilalţi aflau primele informaţii despre împuşcăturile de pe Champs-Elysées.

Emmanuel Macron a fost primul care a abordat subiectul în direct.

„Toţi aspirăm să ajungem Preşedinte al Republicii. Şi prima responsabilitate, prima misiune a Preşedintelui este de a proteja. Şi, în această seară, în timp ce noi vorbim aici, ştim că cel puţin un poliţist a fost ucis. Nu ştim cum să calificăm ceea ce s-a întâmplat. Ştim că un altul a fost rănit. Această ameninţare planează asupra noastră. În anii următori, va face parte din cotidian”, a spus candidatul la președinția Franței.

O jumătate de oră mai târziu, când a venit rândul lui Francois Fillon, începea să se contureze deja ipoteza uni atentat terorist.

„În aceste condiţii, îmi anulez deplasarea pe care o aveam prevăzută mâine în campanie.Vreau să precizez din start că lupta împotriva terorismului trebuie să fie prioritatea absolută a preşedintelui Franţei. E nevoie de o coaliţie mondială pentru a eradica toate mişcările totalitare care sunt la originea acestor violenţe, în primul rând Stat Islamic, dar şi celelalte”, a spus Francois Fillon.

În scurt timp, alţi doi candidaţi, Marine Le Pen şi Emmanuel Macron anunţau pe Twitter că îşi anulează deplasările prevăzute vineri. La finalul emisiunii, toţi candidaţii au avut cuvântul şi au comentat evenimentele.

„Eu nu vreau să ne obişnuim cu terorismul islamist. Nu vreau să le spun tinerilor noştri că vor trăi zilnic sau pe termen lung cu acest pericol. Vreau să facem un plan de atac clar împotriva terorismului islamist. Acesta include multe măsuri, referitoare la frontiere, dar şi atacarea răului de la rădăcină, adică însăşi ideologia care se răspândeşte pe teritoriul nostru”, a spus Marine Le Pen.

„Trebuie să se ştie clar, criminalii nu vor rămâne niciodată nepedepsiţi în această ţară. Nu trebuie să întrerupem procesul democratic, trebuie să demonstrăm că cei violenţi nu vor avea ultimul cuvânt în faţa republicanilor”, a adăugat Jean-Luc Melenchon.

Nu e clar dacă şi cum va influenţa atentatul primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică. Potrivit ultimelor sondaje, primii patru clasaţi sunt Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon. Primii doi sunt creditaţi cu cele mai mari şanse să intre în turul al doilea, dar numărul mare de indecişi, aproximativ 30%, poate conduce la surprize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri