Reacția Comisiei Europene la OUG privind legile justiției

Data actualizării: Data publicării:
Frans Timmermans face delcaratii
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Bruxelles-ul a remis un punct de vedere oficial, astăzi, pe marginea adoptării OUG privind modificarea legilor justiției.

Citiţi şi: Precedentul "România" poate afecta şi Europa dacă UE nu schimbă tactica

Aşa cum a spus foarte clar prim-vicepreşedintele Comisiei Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European, în timp ce continuăm dialogul cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul MCV, Comisia va trage concluziile cuvenite dacă amendamentele de la legile justiţiei, codurile penale şi legile privind conflictul de interese şi corupţia, nu vor reflecta preocupările (Comisiei Europene – n.r.). Aşadar, urmărim ultimele evoluţii cu îngrijorare şi le vom analiza foarte atent. Aşa cum am mai spus de atâtea ori, un sistem judiciar independent şi profesional este de o importanţă covârşitoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis de purtătorul de cuvând pentru justiție și statul de drept, Christian Wigand, la solicitarea Digi24.

Ordonanta care modifica legile justitiei produce un cutremur în sistemul judiciar. După o aşteptare de 30 de ore, ordonanţa a fost publicată. Şi susprizele sunt de proporţii. Prima consecinţă a ordonanţei va fi că niciun procuror DNA nu-şi mai poate desfăşura activitatea.

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

La Parchetul General a rămas interviul, numai la DNA e concurs.

Liviu Dragnea a avut miercuri, la două zile după adoptarea OUG 92 privind legile justiției, o primă reacție. Iritat de înrebări, președintele a dat multe răspunsuri scurte și tăioase jurnaliștilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri