Referendum în UK | Perspectiva muncitorului român

Data publicării:
brexit steag comun GettyImages-516155502

Le place sau nu, britanicii trebuie să recunoască ceea ce statisticile arată negru pe alb. Muncitorii străini contribuie la bunăstarea lor, nu le fură joburile, așa cum au tot încercat să sugereze anumite mass-media. Imigranţii doar completează lipsa de forţă muncă în unele sectoare de activitate, unde britanicii fie nu doresc, fie nu au pregătirea necesară pentru a lucra.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: „Conform Oficiului britanic de statistică, cei mai mulți români lucrează în construcții - aproape 30 de mii, urmați de cei din domeniul hotelier și al distribuției, de cei din sectorul financiar-bancar și de cei din sănătate și educație.”

Unde muncesc românii din Marea Britanie

Construcții - 29.895

Distribuție, hoteluri, restaurante - 27.258

Finanțe, bănci - 17.789

Sănătate, educație - 11.454

Sursa: ONS, 2014

În total, 179 de mii de români lucrează cu acte în regulă în Marea Britanie, adică își plătesc, la fel ca cetățenii Regatului Unit, contribuțiile sociale aferente. Tot statisticile distrug și mitul apetitului românilor pentru beneficiile sociale.

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: „Dacă privim datele oficiale, românii sunt abia pe locul 13 în rândul europenilor care solicită ajutoare din partea Departamentului pentru muncă și pensii, iar raportat la numărul total de solicitări, cele venite din partea cetățenilor comunitari reprezintă doar 2,2%.”

Solicitanți de ajutoare sociale - cetățeni europeni

Polonezi - 26.200

Irlandezi - 14.070

Portughezi – 10.750

---------------------------

Germani - 4.010

Letoni - 3.950

Români - 3.430

Sursa: ONS, 2015 

Contrar relatărilor tendențioase din presa de scandal din Marea Britanie, puţini români și bulgari se stabileasc în Regatul Unit de dragul sistemului social generos. Ei sunt atrași de vasta ofertă de locuri de muncă, salariile mari și rata mică a șomajului, după cum arată un studiu al Universităţii Oxford.

Mai mult, timpul a demonstrat că după ridicarea restricțiilor pe piața muncii, acum doi ani, românii n-au cotropit Regatul în ciuda avertismentelor bombastice ale presei tabloide. Rămâne întipărită în memoria colectivă primirea aproape caraghioasă făcută lui Victor Spirescu, primul român sosit la Londra pe 1 ianuarie 2014. Îl aştepta pe aeroport un alai de parlamentari şi jurnalişti mobilizaţi ca în faţa unei invazii. Când s-au deschis porţile terminalului soriri al aeroportului Luton, în loc de năvala românilor, şi-a făcut apariţia un singur bărbat, copleşit de atenţia acordată.

Victor Spirescu, primul român sosit la Londra pe 1 ianuarie 2014: „Este prima zi în care deschideţi graniţele pentru muncitori. Am venit să spăl maşini. Nu la asta mă pricep, dar vreau să fac bani.”

Și totuşi ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după referendum? Ceea ce se va întâmpla și cu francezii, italienii sau germanii. Schimbările vor apărea cu certitudine, dar oricare ar fi ele vor fi implementate în decurs de câteva luni, poate chiar ani. Firmele româneşti care fac recrutări de specialişti pentru Regatul Unit cred că şi în cazul unui Brexit, piaţa muncii va rămâne deschisă profesioniştilor, pentru că este mare nevoie de muncitori calificaţi.

Bogdan Covaliu, manager firmă de recrutare: „Strict pe domeniul medical, ca şi în alte domenii foarte înalt calificate, IT şi ingineri, nu cred că va avea un impact foarte mare din punctul de vedere al resursei umane. Din punct de vedere al tratatelor cu UE, oricum Marea Britanie avea un statut special si multe din acorduri erau negociate direct între Marea Britanie și alte țări. În principiu, Marea Britanie va avea interesul să simplifice cât mai mult procedurile și nu cred că vor fi probleme.”

Neclar este şi viitorul statut al britanicilor stabiliţi într-unul dintre celelalte 27 de state membre, în cazul ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană. Vince Kelly locuieşte de trei ani în România şi recunoaşte că nu a prea urmărit dezbaterile. Vede un singur inconvenient în cazul unui Brexit.

Vince Kelly, britanic stabilit în România: „Vom avea nevoie de vize, ceea ce va avea consecinţe financiare. Indiferent dacă rămânem sau nu, eu nu voi fi afectat. Vom vedea ce se va întâmpla. Eu sunt deja aici şi pentru mine este suficient. Britanicii sunt destul de reticenţi în faţa schimbării, dar se tem că vin prea mulţi oameni în ţara lor.

Sanda Nicola va fi ghidul dumneavostră în culisele unui eveniment de proporții istorice. Referendumul de poimâine, din Marea Britanie poate fi cu adevărat sfârșitul Uniunii Europene, sfârșitul unei lumi în care noi românii ne-am dorit atât de mult să trăim. De aceea vom acoperi subiectul pe larg aici la Digi24. Până pe 25 iunie, urmăriți-ne, așadar, în reportaje și transmisiuni directe de la Londra!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri