Relaţiile turco-germane, în impas

Data publicării:
miting erdogan koln-1

Preşedintele Recep Erdogan a vrut să adreseze un mesaj video celor 40.000 de manifestanţi care au ieşit în stradă la Koln, duminică, pentru a susţine actuala conducere din Turcia. Justiţia germană s-a opus pe motiv că un astfel de mesaj ar putea agita inutil spiritele in interiorul comunităţii turce din Germania. Decizia justiţiei germane nemulţumeşte Turcia, care acuză acum Berlinul că încalcă dreptul la liberă exprimare.

Numan Kurtulmus, vicepremier al Turciei: „Din motive cel puţin ciudate, Curtea Constituţională a Germaniei a interzis teleconferinţa preşedintelui nostru în mai puţin de 24 de ore. Felicităm justiţia germană, dar ne este imposibil să înţelegem sistemul judiciar din Germania care a lucrat atât de repede în acest caz, în timp ce în alte cazuri se mişcă mai greu. Este clar un caz de dublu standard şi este inacceptabil.”

Berlinul nu comentează decizia Curţii Constituţionale şi recunoaşte că există unele tensiuni.

Martin Schaefer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe: „Au mai fost momente şi în trecut când am trecut printr-o fază dificilă şi momente în care totul a mers extraordinar de bine. Acum suntem într-unul din momentele dificile. Sunt încrezător că vom reuşi din nou să depăşim această fază mai dificilă în relaţiile bilaterale cu Turcia.”

În acelaşi timp, în Turcia continuă represaliile de pe urma loviturii de stat eşuate. Încă 167 de generali au fost eliberaţi din funcţii, iar autorităţile anunţă că nu se vor opri încă. Alţi peste 300 de militari, inclusiv 9 generali, sunt în continuare daţi în urmărire, bănuiţi că au luat parte la puci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri