Ridicarea vizelor pentru turci, discutată în PE

Data publicării:
acord ue turcia GETTY

Reprezentanţii Comisiei Europene vor fi audiaţi pe tema reformei dreptului de azil şi restaurarea Spaţiului Schengen. Se va dezbate, de asemenea, consolidarea Europol pentru a face faţă ameninţării teroriste.

Pe de altă parte, noi atacuri la adresa Uniunii Europene vin din Turcia, chiar de la preşedintele Recep Erdogan. Acesta a declarat că grupările teroriste găsesc sprijin în ţările europene, deşi Uniunea se declară un luptător împotriva terorismului.

Noua retorică antieuropeană a liderului de la Ankara vine după ce mai multe voci din blocul comunitar au pus sub semnul întrebării acordul dintre Turcia şi Uniunea Europeană. Între altele, înţelegerea prevede renunţarea la regimul de vize pentru cetăţenii turci în schimbul opririi valului de refugiaţi.

Ţările europene au pus, totuşi, mai multe condiţii pentru renunţarea la regimul de vize. Unul dintre puncte este schimbarea legii antiteroriste din Turcia, care poate da naştere unor abuzuri. 

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Afirmaţiile Uniunii Europene privind tipul de terorism care vizează ţara noastră sunt un exemplu grăitor de comedie neagră. Ţările UE îi hrănesc pe terorişti chiar la ele acasă. Le acordă sprijin financiar, îi susţin. Astăzi, când Siria şi Irakul sunt atât de importante pentru organizaţiile teroriste separatiste, facţiunile politice ale acestora găsesc în ţările europene un teren prielnic de dezvoltare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri