Explozie la o uzină chimică din Cehia | MAE: Cinci români au murit

Data actualizării: Data publicării:
exployie cehia

Cinci dintre cele şase persoane care au murit în urma exploziei devastatoare produse joi, la o uzină chimică din Cehia, sunt români.

ACTUALIZARE 08.30. „Potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Praga, încă două dintre victimele exploziei au fost identificate ca fiind cetățeni români. Astfel, numărul cetățenilor români decedați în urma tragicului eveniment a urcat la cinci în acest moment. Ancheta declanșată de autoritățile cehe este în curs de desfășurare. Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat și unitățile medicale în care au fost internate persoanele rănite pentru a se asigura că printre acestea nu sunt și cetățeni români. Misiunea diplomatică a întreprins demersurile necesare în vederea identificării și notificării familiilor celorlalți doi cetățeni români decedați.

MAE își exprimă profunda compasiune pentru tragicele pierderi de vieți omenești și transmite sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situația și menține în permanență legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, inclusiv pentru repatrierea trupurilor neînsuflețite”, se arată într-un comunicat MAE.

ACTUALIZARE 01.10.Paul Ciocoiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat pentru Digi24 că trei români au murit.

„Sunt cetăţeni români confirmaţi morţi. Familiile au fost deja informate”, a spus Paul Ciocoiu.

Potrivit acestuia, un consul s-a deplasat de urgenţă la locul acestei tragedii.

„Aşteptam noi date pe măsură ce ancheta autorităţilor cehe evoluează”, a spus Ciocoiu.


"Președintele României, Klaus Iohannis, a aflat cu tristețe despre accidentul produs joi, 22 martie a.c., la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane, iar altele au fost rănite. Președintele Klaus Iohannis își exprimă profundul regret că cetățeni români au căzut victime ale acestui accident. Președintele României transmite condoleanțe și este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident și urează însănătoșire grabnică celor răniți.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistența de care au nevoie",  potrivit unui comunicat transmis de Preşedinţie.

Şase oameni au murit în Cehia într-o explozie produsă la o uzină petrochimică în orașul Kralupy nad Vltavou, aflat la 30 de kilometri de Praga.

Echipele de salvatori au reuşit să recupereze patru răniţi. Doi dintre ei sunt în stare gravă, unul a fost transportat cu elicopterul la un spital din capitală.

Presa locală vorbeşte despre unul dintre cele mai grave accidente industriale din istoria ţării.

Pompierii nu au putut preciza deocamdată dacă în urma deflagraţiei au fost eliberate în aer substanţe periculoase, impactul asupra mediului este evaluat în aceste momente.

Orașul Kralupy nad Vltavou are aproximativ 18.000 de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri