Românii din străinătate au sărbătorit Învierea

Data publicării:
romani tenerife paste

Deşi sunt departe de ţară, românii din Spania şi Italia fac tot posibilul să respecte tradiţiile de Paşte. Asta include şi mersul la slujba de Înviere. Bisericile devin în această perioadă loc de întâlnire pentru românii din diaspora care nu au reuşit să vină acasă.

În Peninsula Iberică sunt în jur de 700 de parohii ortodoxe şi în mai toate a fost organizată slujba de Înviere.

Aproape 2000 de cetățeni români ortodocși sunt prezenți în această sală de sport a unui colegiu din Alcala de Henares, un oraș situat la 30 de km est de Madrid, unde 15% din populație este formată din români. Aceștia au venit pentru al doilea an consecutiv în același loc pentru a lua lumină de Înviere”, relatează Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania.

Tradiționalul "Hristos a Înviat" s-a auzit sâmbătă noapte și în centrul istoric al Romei, dintr-o micuță biserică ortodoxă românească.

În plin centru turistic, vis-a-vis de restaurante din care răsuna muzică latino, românii au cântat alături de soborul de preoți și au luat lumină.

- Și aici e frumos. Acasă e cu familia cu părinții, aici în străinătate e mai greu.

Românii au celebrat Învierea Domnului și într-o biserică de la periferia Romei. Credincioșii au venit în număr mare, dovadă că tradițiile nu se pierd nici după mulți ani în străinătate.

Ruxandra Militaru, soția unui preot român: „Aici în Italia este al 17-lea an. Este la fel ca în România ca rânduială, da, bineînțeles. Ca spiritualitate, ca tradiție, ca obiceiuri, este la fel ca în România.”

„De 14 ani. Ne adunăm, ne rugăm pentru o viață mai bună, pentru libertate, pentru sănătate”, spune un român stabilit în Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri