Suspans în Austria. Ar putea deveni prima țară UE cu președinte de extremă-dreapta

Data publicării:
austria - detaliu catedrala stefan-lp

Norbert Hofer a reprezentat surpriza primului tur al alegerilor prezidenţiale din Austria, din 26 aprilie, când a ieşit pe primul loc cu peste 36% din voturi. Reprezentant al Partidul Libertăţii, Hofer a reușit astfel cel mai bun scor al acestei formațiuni de extremă-dreapta la un scrutin național de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Prima ţară bogată de pe ruta imigranţilor care au luat cu asalt Europa vara trecută, Austria a fost traversată de aproape un milion de refugiaţi şi a primit peste 100.000 de cereri de azil. Potrivit analiştilor, aceasta este una dintre explicaţiile pentru succesul candidatului de extremă-dreapta.

Tuturor celor care nu apreciază ţara noastră, celor care susţin organizaţia Stat Islamic şi războiul, celor care violează femei le spun: aceasta nu este ţara voastră, nu puteţi rămâne în Austria!”, a declarat Norbert Hofer, candidat la preşedinţia Austriei.

Însă scrutinul din 26 aprilie a arătat, de asemenea, faptul că austriecii nu mai au încredere în niciunul dintre partidele tradiţionale.

Alexander van der Bellen, candidat independent susţinut de Partidul Verzilor, a constituit şi el o surpriză pentru că a reuşit să-i surclaseze pe candidaţii principalelor partide austriece, ocupând locul al doilea cu 20% din voturi. Figură aparte, descendent al unei familii aristocratice ruso-olandeze şi de profesie economist, ven der Bellen are aparent toate atributele necesare pentru funcţia prezidenţială: experiență politică, mediere şi echilibru.

De altfel, 4.000 de personalităţi austriece şi-au exprimat public susţinerea pentru van der Bellen, speriate de perspectiva unui preşedinte de extremă-stânga. Ca să-i scoată la vot pe indecişi, preşedintele în exerciţiu le-a reamintit austriecilor care e miza: „Nu este totuna cine va fi următorul preşedinte austriac. Mergeţi să alegeţi, să votaţi! Mergi acum să votezi!”

Cu atât mai mult cu cât Austria a mai trecut printr-o experienţă similară în 2000, când conservatorii au făcut o alianţă de guvernare cu Partidul Libertăţii. Austria a devenit atunci un stat-paria printre ţările membre ale Uniunii Europene.

Citiţi şi:

Austria se îndreaptă către o premieră în UE: șeful statului ar putea fi un reprezentant al extremei-drepte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri