Tensiuni între SUA și Ungaria pe tema libertății presei

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban_GettyImages-493731476

Sunt tensiuni între Statele Unite şi Ungaria, după ce însărcinatul cu afaceri al Washingtonului la Budapesta a vorbit despre restrângerea libertăţii presei.

 Însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, David Kostelancik, a susţinut marţi o prezentare în cadrul unei întâlniri avute cu ziarişti ungari şi diplomaţi străini acreditaţi în Ungaria. „În ultimii ani, Statele Unite s-au exprimat în repetate rânduri în legătură cu evoluţiile negative privind libertatea presei din Ungaria. Din nefericire, aceste evoluţii negative continuă”, a spus Kostelancik.

Printre chestiunile concrete, însărcinatul cu afaceri a menţionat extinderea controlului şi influenţei pe piaţa de media de către apropiaţi ai giuvernului, fără nicio obiecţie din partea organelor de control care au datoria de a preveni formarea de monopoluri. În plus, guvernul canalizează fonduri substanţiale pentru publicitate în presa proguvernamentală şi aproape deloc în presa independentă.

Protecţia libertăţii presei este un angajament comun şi sacru, şi un imperativ vital şi permanent care trebuie exercitat şi preţuit în ţara mea, în Ungaria şi în orice ţară care se consideră democratică şi liberă”, a conchis David Kostelancik.
A doua zi, secretarul de stat al afacerilor externe ungare, Levente Magyar, l-a convocat la minister pe însărcinatul american cu afaceri şi i-a comunicat că Ungaria doreşte ca asemenea declaraţii să nu se repepte, pentru că ele afectează relaţiile bilaterale şi încrederea între cele două părţi.

MAE ungar aşteaptă din partea americanilor nu doar să nu formuleze afirmaţii nefondate, ci să nu comenteze deloc evoluţiile din Ungaria.

Din atmosfera întâlnirii secretarul de stat a tras concluzia că partea americană a luat la cunoştinţă poziţia Ungariei iar pe viitor nu va fi nevoie de asemenea discuţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri