Un an de la atentatele de la Bataclan

Data actualizării: Data publicării:
Paris On High Alert As The French Capital Recovers From The Terrorist Attacks
Foto: Gulliver/GettyImages

Astăzi se împlineşte un an de la atacurile teroriste de la Paris, soldate cu moartea a 130 de oameni, printre care şi doi români.

Preşedintele Francois Hollande a marcat momentul, dezvelind o placă de comemorare la Sala Bataclan, acolo unde a avut loc ultimul şi cel mai sângeros atac terorist din noaptea de 13 noiembrie 2015.

Trei terorişti înarmaţi, toţi cetăţeni francezi, au pătruns în sala în care avea loc un concert al trupei americane Eagles of Death Metal şi au început să tragă în spectatori cu armele automate.

Poliţia a intervenit, însă doi dintre atacatori şi-au detonat vestele cu explozibil. Al treilea a fost ucis înainte să îşi detoneze vesta. În total, la Bataclan şi-au pierdut viaţa 89 de oameni. Ieri seară, sala s-a redeschis cu un concert al artistului britanic Sting.

Alţi 39 de oameni au fost ucişi în zona de baruri şi de cafenele din centrul Parisului. Între victime s-au aflat şi doi români care ieşiseră la cafeneaua La belle Equipe.

Imediat după atentate, autorităţile franceze au decretat stare de urgenţă în ţară, măsură care a fost prelungită, ultima dată în luna iulie, pentru şase luni.

Premierul Manuel Valls a declarat că intenţionează să prelungescă starea de urgenţă cu încă şase luni, când actuala perioadă expiră, mai ales că în luna mai în Franţa vor avea loc alegeri prezidenţiale.

Seria atacurilor a început lângă Stade de France, unde trei terorişti sinucigaşi s-au aruncat în aer, chiar în timpul partidei de fotbal Franţa-Germania, la care asistau preşedintele Francois Hollande şi ministrul german de externe.

Primul terorist a încercat să intre în stadion, însă a fost împiedicat de un agent de pază, care i-a descoperit vesta cu explozibil. Atacatorul a fugit şi s-a detonat pe stradă, lângă stadion, şi a ucis un trecător.

La zece minute de la explozie, al doilea terorist a sărit şi el în aer, urmat la 23 de minute de al treilea terorist. Preşedintele francez a fost evacuat de la stadion la pauza meciului.

Membrii Eagles of Death Metal nu au fost lăsați să intre în Bataclan

În urmă cu puţin timp, la sala Bataclan din Paris au ajuns şi membrii formaţiei americane Eagles of Death Metal, trupa americană care se afla în plin concert în urmă cu un an, când în sală au năvălit terorişti înarmaţi.

Componenţii trupei americane au trecut prin faţa oamenilor adunaţi să aducă un omagiu celor 89 de victime ale masacrului de acum un an.

Ieri, la concertul britanicului Sting, conducerea sălii Bataclan a interzis accesul a doi membri ai trupei americane, pe motiv că după atentate au făcut declaraţii defăimătoare.

Cei doi americani au sugerat că teroriştii ar fi fost ajutaţi de unii dintre angajaţii sălii de concerte. Administratorul sălii Bataclan a precizat că formaţia americană nu va mai concerta la Bataclan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri