Presă: Un şofer român l-a ajutat pe teroristul din Berlin fără să știe

Data actualizării: Data publicării:
anis-amri-video-isis

Un şofer român de camion stabilit în Spania susţine că a fost abordat pe o autostradă din Franţa de autorul atentatului de la Berlin. Potrivit cotidianului spaniol El Mundo, Anis Amri l-ar fi întrebat pe Alexandru Gindea cum poate ajunge la Lyon. Presa franceză scrie că imagini ale camerelor de supraveghere din Gara Lyon îl arată pe presupusul atacator de la Berlin cum îşi cumpără un bilet cu destinaţia Milano. Are capul acoperit cu o şapcă, iar în spate cară un rucsac. Filmarea nu a fost deocamdată dată publicităţii.

Românul, care s-a recomandat jurnaliştilor spanioli de la El Mundo drept Alexandru Gindea, a povestit că a fost abordat de un tânăr într-o parcare pe o autostradă din Franţa. Acesta i-a cerut informaţii despre cum poate ajunge în oraşul Lyon.

„A venit hotărât către portiera mea. Era îngrijit, bărbierit, îmbrăcat cu un pulover alb, de lână. (...) Căuta autostrada care duce la Lyon şi care era la vreo 40 de kilometri mai în faţă. M-am oferit să îi salvez locaţia pe mobil sau pe GPS, dar mi-a spus că nu are nici una, nici alta. El părea mulţumit că nu greşise drumul”, le-a spus Alexandru Gindea jurnaliştilor de la El Mundo.

Abia după ce bărbatul s-a îndepărtat, a avut sentimentul că îl ştie de undeva. Spune că a realizat, ceva mai târziu, că cel pe care l-a ajutat ar putea fi teroristul din Berlin şi a anunţat poliţia. Nici recompensa de 100.000 de euro oferită de poliţia germană pentru informaţii despre terorist nu i-ar fi prins rău.

„Am decis să sun la 112 în Franţa. (...) Cu patru filtre bine plasate pe autostradă l-ar fi putut prinde imediat. Şi eu aş fi fost cu 100.000 de euro mai bogat”, spune şoferul român.

Scena povestită de român ar fi avut loc miercuri, în jurul orei 22:45, între localităţile Limoges şi Brive-la-Gaillarde. Adică la 1.470 de kilometri distanţă de Berlin, locul în care, cu două zile înainte, tunisianul Anis Amri a intrat cu un camion de peste 20 de tone în mulţimea care se afla la Târgul de Crăciun.

Alexandru Gindea spune că bărbatul pe care l-a ajutat conducea un autoturism ale cărui plăcuţe de înmatriculare nu a reuşit să le vadă. Este, probabil, maşina cu care Anis Amri a ajuns în Gara din Lyon. De aici a luat trenul până la Chambéry. De acolo, în jurul orei locale 17:44, s-a urcat într-un alt tren cu destinaţia Milano unde a ajuns în jurul orei 21:50. Cinci ore mai târziu, teroristul din Berlin a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia italiană.

Max-Peter Ratzel, fost director Europol: „Chiar şi cu controale la frontiere nu ar fi existat nicio garanţie că ar fi fost oprit pe drum.”

Şoferul român de TIR nu este singurul care susţine că s-a întâlnit cu teroristul din Berlin în plimbarea acestuia prin Europa.

O britanică aflată în vacanţă în staţiunea franceză Chamonix povesteşte şi ea că l-ar fi văzut pe terorist, în apropierea hotelului unde era cazată. Bărbatul i-a atras atenţia pentru că mergea foarte încet şi evita contactul vizual. A reuşit totuşi să îi vadă faţa şi spune că ar putea fi putut fi teroristul din Berlin. A anunţat şi ea poliţia.

Sursa: Digi24


La două zile după ce a comis atentatul din Berlin, Anis Amri l-a întrebat pe Alexandru G., un șofer în vârstă de 37 de ani, pe o autostradă din Franța, cum poate ajunge la Lyon.

Întâmplarea ar fi avut loc la ora 22:45, într-o zonă de servicii situată pe autostrada 20 din Franţa, între localităţile Limoges şi Brive-la-Gaillarde, la 400 de kilometri de capitala Franței.

Românul a mai povestit că Anis Amri că a coborât dintr-o mașină și că i s-a adresat în franceză și italiană. Pentru că nu cunoaște aceste limbi, el i-ar fi explicat timp de zece minute ce să facă.

Potrivit presei spaniole, Alexandru G. este convins că bărbatul pe care l-a dirijat spre Lyon era tunisianul Anis Amri.

Românul și-a dat seama abia după aceea că cel pe care l-a ajutat este teroristul căutat în toată Europa și a sunat la poliție. 

Am fost bucuros că nu era un hoț, fiind jefuit de mai multe ori pe autostradă”, a spus românul, care își mai amintește că la final teroristul i-a spus „Ciao!”.

Șoferul român a mai povestit presei spaniole că nu a văzut numerele de înmatriculare, dar a observat că Anis Amri era destul de bine îmbrăcat și crede că cineva l-a ajutat să aibă haine curate.

Pe 19 decembrie, 12 oameni au murit şi 48 au fost răniţi în atentatul de la un târg de Crăciun din Berlin.

Anis Amri a fost ucis pe 23 decembrie la Milano, în urma unui schimb de focuri cu carabinierii italieni. Anchetatorii cred că el a ajuns cu un tren în orașul din nordul Italiei, după ce a fugit din Berlin în vestul Germaniei, a intrat în Franța și a ajuns la Paris.

Sursa Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri