Ungaria a început ridicarea gardului antirefugiați de la granița cu România

Data publicării:
tarusi

La doar câțiva metri de frontiera de vest, au apărut ţăruşi care marchează linia viitorului gard.

„Au venit cartografii au măsurat terenul și au marcat cu ţăruşi linia gardului ce va urma linia de frontieră. Dacă rețeaua de migranţi se va porni și nu o vom putea altfel opri atunci va fi utilă construcția”, spune Antal Eszenyi, primar în comuna Bedo, Ungaria.

„Tărușii care se văd în spate sunt plantați la distanţă de 50 de metri până în localitatea Letavertes, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri. A fost şi personal militar şi a trasat linia pentru sârma ghimpată a gardului”, spune Joszef Balog, paznic de regiune.

Aceasta este borna care marchează frontiera între cele două state - România și Ungaria. La doar trei metri de acestă bornă se află bătut un țăruș ce indică aliniamentul pe care va fi montată sârma ghimpată. La zece metri de acesta se află un alt țăruș de data acesta verde ce marchează locul unde vor fi plantați stâlpii și panourile de gard”, relatează Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Dacă oficialii maghiari sunt siguri că gardul va fi util, locuitorii din zonă au păreri împărţite.

- Degeaba îl fac pentru că oricum vor veni.

- Ne simțim mai în siguranță astfel!

Dacă primarii confirmă că se va construi un gard, oficiali din Guvern spun că doar se marchează graniţa.

„La ora actuală se desfăşoară marcarea geodezică a graniţei de stat, lucrări de construcţie a gardului nu au avut loc şi nu au loc nici acum”, se arată într-un comunicat al cabinetului Orban.

La doar 3-5 kilometri peste frontieră, în satele românești în dreptul cărora s-a trasat linia viitorului gard, unii localnici cred că refugiaţii vor veni dinspre Ungaria spre România, iar gardul ne va apăra.

- Zic că va fi o chestie destul de bună. De ce să vină în partea asta? E o chestie bună!

- Vom fi feriți de ei, de migranți.

Însă autorităţile cred că traseul ar fi invers.

„Dacă cumva migranții intră pe țară, vom deveni o țară de tranzit, înseamnă că ei nu pot merge mai departe și posibil că vor rămâne în România și pe teritoriul comunei Borș”, declară Geza Batori, primarul comunei Borș.

Ţăruşii au fost montaţi până acum pe 50 de kilometri, însă gardul dintre cele două ţări va avea la final 250 de kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri