VIDEO | Filmarea compromițătoare care a dus la demisia vicecancelarului austriac

Data actualizării: Data publicării:
christian strache getty
Heinz-Christian Strache Foto: Guliver/Getty Images

Scandal uriaş în Austria. O filmare cu camera ascunsă în care apare vicecancelarul austriac a dus la demisia acestuia, destrămarea coaliţiei de la guvernare şi convocarea alegerilor anticipate. Heinz-Christian Strache (ŞTRAHE), liderul extremei drepte austriece, a fost filmat în timp ce promitea contracte publice nepoatei unui oligarh rus. În urma dezvăluirilor, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva corupţiei şi au cerut anticipate.

Înregistrarea compromiţătoare cu vicecancelarul Austriei a fost făcută în 2017 la o petrecere, într-o vilă de pe Insula Ibiza. Heinz-Christian Strache este filmat discutând cu o femeie care s-a prezentat drept nepoata unui oligarh rus. Se arată dispus să ofere contracte publice în schimbul unui sprijin financiar pentru partidul său.

Christian Strache, fost vicecancelar al Austriei: Sunt mai mulţi investitori bogaţi care plătesc între 500.000 şi 1,5 - 2 milioane de euro.
Johann Gudenus, membru al Partidului Libertății (FPOe): Pentru alegeri?
Christian Strache, fost vicecancelar al Austriei: Banii nu merg totuşi la partid, ci la o organizaţie nonprofit. Trebuie să le explici asta. La o organizaţie.

Discuţia s-a axat pe ideea preluării unei cote importante din acţiunile celui mai mare ziar din ţară şi transformarea acestuia în instrument de propagandă politică.

Christian Strache, fost vicecancelar al Austriei: Uite, dacă chiar preiei ziarul înainte, înainte de alegeri, cu două, trei săptămâni înainte, atunci există şansa să ne ridicaţi pe noi (Partidul Libertăţii, n.r.) cu ajutorul ziarului. Va avea un efect de care ceilalţi nu se vor bucura.

Ca să se disculpe, Christian Strache a dat vina pe cantitatea mare de alcool consumată

Filmarea compromiţătoare a ieşit la iveală în presa germană. Politicianul a dat vina pe cantitatea mare de alcool consumată.

Christian Strache, fost vicecancelar al Austriei: A fost o prostie, o lucru iresponsabil, o greşeală. A fost un comportament tipic masculin alimentat de alcool în care, da, am vrut de asemenea să îmi impresionez gazda atrăgătoare de sex feminin. M-am comportat ca un adolescent lăudăros.

Demisia lui Strache nu a calmat spiritele. Mii de oameni s-au strâns în faţa sediului guvernului şi au cerut demisia cabientului condus de Sebastian Kurz.

Spre seară, şeful executivului austriac a propus preşedintelui organizarea de alegeri parlamentare anticipate în cel mai scurt timp.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: De la poezia cu şobolanii (poezie rasistă scrisă de un oficial al Partidul Libertăţii, n.red.) la apropierea de grupurile radicale de dreapta, la alte incidente recurente. După această filmare, vă spun cu toată sinceritatea, este de-ajuns! Ce este grav aici este atitudinea faţă de abuzul de putere, faţă de banii contribuabililor austrieci, faţă de presa din această ţară.

Alexander Van der Bellen, preşedintele Austriei: Trebuie să reconstruim încrederea în instituţii. Acest lucru nu poate fi atins decât prin noi alegeri. Aceste fapte demonstrează, o spun cât pot de clar, o lipsă crasă de respect faţă de cetăţeni. Este o lipsă de respect pe care nu o voi tolera.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri