VIDEO. Mărturia unui supraviețuitor al tragediei din Italia: „M-am trezit zburând”

Data publicării:
viaduct

Operaţiunile de căutare şi salvare au continuat acolo toată noaptea, după ce, marți, un viaduct s-a prăbuşit cu tot cu maşinile de pe el, de la 90 de metri înălţime, la Genova, Italia. Italienii sunt cuprinşi însă de un val de revoltă. Autorităţile nu reuşesc să se pună de acord în privinţa numărului de victime, 35 sau 31, dar, mai grav, s-a aflat că ştiau de pericol încă de acum nouă ani, dar nu au făcut altceva decât să cârpească viaductul vechi de peste cinci decenii. Apar și primele mărturii ale supraviețuitorilor.

Zeci de pompieri şi medici au scotocit munţii de asfalt sfărâmat în care s-a transformat viaductul Morandi din Genova. Au folosit câini, excavatoare, elicoptere, drone şi camere cu termoviziune în speranţa că vor mai găsi supravieţuitori sub dărămături.

Premierul Italiei a fost aseară în zona tragediei şi a tras singura concluzie posibilă. Giuseppe Conte, premierul Italiei: Mergem pe ipoteza că a cedat structura.

35 de vehicule erau pe viaduct în momentul când acesta s-a prăbuşit în gol. Unul dintre pilonii de susţinere şi o porţiune de 100 de metri din ambele sensuri au căzut la pământ. Amploarea dezastrului se vede mai bine de la înălţime.

Supravieţuitorii au poveşti de groază. Sunt în stare de şoc încă şi nu pot fi de folos anchetatorilor. „Prima oară a fost impactul. Am fost aruncat. M-am trezit zburând şi atât. Nu-mi mai aduc aminte nimic altceva.

Podul prăbuşit era vechi de 51 de ani, iar lucrările de consolidare erau în plină desfăşurare. Autorităţile ştiau că viaductul pe care trec 25 de milioane de vehicule în fiecare an avea probleme mari. Fusese reparat de mai multe ori de urgenţă, însă mai mult cârpit, spun şoferii. În plus, reporterii din Italia au aflat că oficialii companiei de autostrăzi s-au gândit să îl demoleze acum nouă ani, convinşi că este singura soluţie ca să scape de pericol.

Antonio Brencich, expert în construcţii: E un pod care cu siguranţă se apropia în costurile de mentenanţă de cele de reconstrucţie. Când o maşină e prea veche, o schimbi, nu continui să o tot repari.

Autorităţile au ţinut însă deschis viaductul, în ciuda problemelor de siguranţă, pentru că face parte dintr-o rută vitală pentru economie şi nu aveau bani să construiască alt pod, cred reporterii din Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri