Zeci de morţi în Europa din cauza gerului

Data actualizării: Data publicării:
Migrants Trapped In Serbia Shelter In A Warehouse
BELGRADE, SERBIA - JANUARY 07: Migrants warm themselves by the fire inside a derelict customs warehouse on January 7, 2017 in Belgrade, Serbia. Yesterday temperatures dropped to as low as -11. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Gerul şi zăpada continuă să facă ravagii în Europa. 40 de oameni au murit în ţările din centrul continentului în ultimele zile. Cele mai mari probleme din cauza gerului sunt în Polonia, Serbia şi Ungaria, iar printre cei mai afectaţi sunt refugiaţii din taberele improvizate. Turcia a fost lovită şi ea de furia iernii - în Istanbul este cea mai severă furtună de zăpadă din ultimii şapte ani, care a paralizat transporturile.

În Polonia, temperaturile au ajuns pe alocuri la minus 30 de grade. De asemenea, cinci persoane au decedat în Republica Moldova, din cauza sobelor care au provocat incendii şi intoxicări cu monoxid de carbon.

În Ungaria, au fost atinse noi minime de temperatură atât la nivel naţional, cât şi pentru Budapesta: minus 28, respectiv minus 18 grade Celsius. De asemenea, în Serbia, temperaturile au coborât până la minus 20 de grade, iar printre cei care resimt din plin frigul sunt refugiaţii care stau în tabere împrovizate.

Nici Turcia nu a scăpat de furia iernii. Metropola Istanbul a fost lovită de cea mai severă furtună de zăpadă din ultimii șapte ani.

Polonia | Ger sever şi aer irespirabil

În oraşul polonez Rybnik din sudul ţării, un mare centru minier, pe lângă zăpadă şi ger a mai apărut o problemă serioasă. Aerul a devenit aproape irespirabil din cauza cărbunelui folosit la încălzire. Cantitatea de particule din atmosferă a depăşit de 1000 de ori limitele maxime, iar oamenii se tem de fiecare dată când ies din casă.

„De dimineaţă când am plecat spre şcoală, ziceai că este ca după un incendiu. Nu aveam ce aer să respir. De obicei, când te sufoci, deschizi ferestrele. Dar acum, dacă deschizi ferestrele, faci mai rău”, a spus un polonez.

Refugiaţii din Belgrad suferă din cauza gerului

În capitala Serbiei, Belgrad, în jur de 1.500 de imigranţi au găsit adăpost într-un depozit abandonat din oraş, ca să se ferească de ger. Voluntarii le-au dat pături şi mâncare caldă.

„Este atât de frig şi noaptea trecută nu am reuşit să dormim, am stat în jurul focului pentru că era foarte frig, cred că au fost minus 16 sau 15 grade”, a spus Amin, un refugiat din Pakistan.

Strâmtoarea Bosfor, închisă din cauza ninsorii

La Istanbul a nins puternic timp de patru zile. A fost cea mai severă ninsoare din ultimii șapte ani, iar zăpada a provocat haos în transporturi. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă, feriboturile nu au mai circulat și 227 de zboruri au fost anulate de pe cele două aeroporturi importante din oraş.

Nimeni nu vrea să iasă afară pe o vreme atât de rece”, a spus Mehmet Karakoc, un localnic.

Sunt născut şi crescut în Istanbul şi nu ţin minte să fi văzut vreodată zăpadă ca acum”, a adăugat un alt localnic.

În Italia, doi pescari au rămas blocaţi în mijlocul unui lac, după ce apa a îngheţat din cauza temperaturilor scăzute.

Animalele de la zoo, afectate de frig

Nu doar oamenii suferă de frig, ci şi necuvântătoarele. În Franţa s-au înregistrat minus 15 grade Celsius, iar multe animalele de la grădinile zoologice resimt temperaturile scăzute. Prin urmare, nu sunt lăsate să iasă în aer liber. Este și cazul unor broaşte ţestoase.

„Le ţinem în interior şi încercăm să le asigurăm condiţiile cele mai bune, am aşezat fân pe jos şi le-am montat lămpi de încălzire, care imită lumina solară”, a explicat îngrijitorul de la grădina zoologică, Benoît Quintard.

Meteorologii avertizează că vremea va rămâne friguroasă în Europa şi în următoarele zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri