Primarul Barcelonei, împotriva declarării independenței

Data actualizării: Data publicării:
'Barcelona en Comu' Leader Ada Colau Attends Municipal Elections Rally
BARCELONA, SPAIN - MAY 20: 'Barcelona en Comu' (Barcelona in Common) Leader Ada Colau speaks during a Municipal Elections rally on May 20, 2015 in Barcelona, Spain. The Leader of the newly founded political party, Colau, linked to political party 'Podemos' (We can) and emerged out of anti-evictions platforms and popular movements, runs for mayor for the first time against traditional parties. The latest opinion polls show a dead heat between Colau and acting mayor of Barcelona Xavier Trias. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Rezultatele referendumului din Catalonia nu sunt suficiente pentru a declara independenţa, a spus primarul Barcelonei, Ada Colau, una dintre promotoarele separatismului. Această declaraţie fără echivoc a venit înainte de şedinţa de astăzi a Parlamentului regional de la Barcelona, în timpul căreia separatiştii ar urma să anunţe ruperea Cataloniei de Spania. Nu este clar dacă acest lucru se va mai întâmpla. În ziua de după referendum, liderii catalani erau hotărâţi că independenţa este inevitabilă. Dar după o săptămână de presiuni de la Madrid, de la Uniunea Europeană şi de la sutele de mii de oameni au care au demonstrat în toată ţara pentru unitate naţională, separatiştii par să fi pierdut din avântul iniţial.

UPDATE: Catalonia trebuie să devină un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul, a spus marți seară Carles Puigdemont, președintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a anunțat că a suspendat momentan declarația de independență pentru a purta negocieri în acest sens cu Madridul (DETALII).


Planurile separatiştilor catalani pentru independenţă au primit o lovitură serioasă chiar de la una dintre cele mai puternice voci care milita pentru ruperea Cataloniei de Spania: primarul Barcelonei.

Rezultatele (referendumului, n.r.) de pe 1 octombrie nu sunt o garanţie pentru declararea independenţei, ci o oportunitate de a construi un dialog şi mediere internaţională”, a spus Ada Colau.

Ea le-a cerut șefului executivului catalan, Carles Puigdemont, și premierului spaniol, Mariano Rajoy, „să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spațiu de dialog” și să acționeze cu responsabilitate.

Primarul Barcelonei spune că referendumul din 1 octombrie este un „act de suveranitate populară” care marchează „un "înainte" și un "după" în politica” din Catalonia și „o fereastră de oportunitate de dialog”, dar a subliniat că rezultatele acestui vot „nu pot reprezenta o aprobare pentru proclamarea independenței”.

Doar extrema stângă republicană, parte a coaliţiei aflată la putere în Catalonia, pare să rămână fermă pe poziţie.

Dacă nu suntem un stat, este dificil să discutăm, să vorbim cu statul spaniol de la egal la egal”, a spus Benet Salellas, purtător de cuvânt al extremei stângi.

La nivel european, situaţia este clară: un viitor stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională.

Sper să se impună în Spania cei care înţeleg, aşa cum a spus şi premierul spaniol, că legea şi Constituţia stau la bază”, a spus Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanţe.

Este o ordine constituţională în Spania, pe care o respectăm”, a spus și Pierre Moscovici, comisar european.

Mesajul este foarte, foarte clar, clar precum cristalul: independenţa Cataloniei nu se va întâmpla. Este ilegal, este iraţional. Este în detrimentul economiei catalane” a spus și Luis de Guindos, ministrul spaniol de Finanţe.

Situaţia din Catalonia este cea mai gravă criză din Spania ultimilor 35 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri