Ziarist german: Toţi vor să guverneze cu doamna Merkel

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel Gives Statement Following Trump Election Victory
Foto: Gulliver/GettyImages

Mai sunt două zile până la alegerile parlamentare din Germania, iar acum se fac ultimele pregătiri şi proiecţii înainte de deschidere urnelor. Toate sondajele publicate până acum o dau câştigătoare pe Angela Merkel, actualul cancelar. Este şi părerea redactorului-şef adjunct al televiziunii de ştiri N-24, Johannes Boehning, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.

- Domnule Boehning ce a fost interesant la aceste alegeri?

- Plecăm de la premisa că nu sunt aşa palpitante, pentru că rezultatele sunt deja clare. Doamna Merkel va deveni, conform tuturor sondajelor, din nou cancelar. Şi astfel, orice partid ai alege, o alegi şi pe doamna Merkel cu el, pentru că toţi vor să guverneze cu doamna Merkel. Excepţie fac AfD şi Stânga care nu sunt capabile să facă coaliţii, ele vor primi, însă, voturi în semn de protest.

Rezultatul este cunoscut, dar oamenii sunt totuşi interesaţi de politică. Ne aşteptăm la o prezenţă mai mare la vot, de circa 80%. Asta înseamnă că oamenii sunt interesaţi de temele politice, am avut criza refugiaţilor, a fost un subiect politic, am avut crize internaţionale, se discută despre relaţia cu Statele Unite, despre relaţia cu Rusia, cu Putin, cu Turcia, cu Erdogan. Sunt subiecte care îi interesează pe oameni. Iar marile partide au pe aceste subiecte opinii asemănătoare şi de aceea nu am avut nicio dezbatere despre aceste mari teme în campania electorală.

- Un singur duel televizat a fost suficient?

- Duelul televizat a fost foarte interesant pentru că a arătat încă o dată cât de apropiate sunt opiniile candidaţilor. La sfârşit a fost greu să spui care dintre cei doi a câştigat. Am putea spune că amândoi au pierdut. Asta ne-a arătat că domnul Schulz nu are ce alternativă să ofere la politica doamnei Merkel. Iar doamna Merkel a părut că nu este pregătită să facă altfel de politică în următorii patru ani.

- Aţi vorbit despre voturi în semn de protest în cazul AfD? Există şansa ca AfD să intre în Parlament?

- Aşa se pare, există şansa să fie chiar al treilea cel mai puternic partid. Ar primi peste 12% din voturi după unele sondaje. Mulţi dintre cei chestionaţi nu spun, însă, că vor vota AfD, dar apoi la urne fac asta. Mulţi vor vota AfD în semn de protest pentru că nu sunt de acord cu politica din ultimii ani şi pentru că nu văd o alternativă în afară de AfD, care în sine chiar nu e o alternativă. Sperăm să fie un fenomen care trece, că la alegerile viitoare lucrurile vor sta altfel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri