Varşovia: Trump denunţă comportamentul ruşilor. Rolul gazului american

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
BEDMINSTER TOWNSHIP, NJ - NOVEMBER 19: (L to R) President-elect Donald Trump welcomes retired United States Marine Corps general James Mattis (not pictured) before their meeting at Trump International Golf Club, November 19, 2016 in Bedminster Township, New Jersey. Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a susţinut, joi dimineaţă, că americanii şi-au luat un angajament pentru a menţine pacea şi securitatea în centrul şi estul Europei, la o conferinţă de presă comună cu liderul Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, miliardarul republican a precizat că polonezii şi americanii colaborează în regiune pentru a combate agresivitatea Rusiei.

Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Gulliver/GettyImages

Cei doi lideri au discutat despre situaţia de securitate din regiune, dar nu au vorbit despre niciun acord militar în timpul întâlnirii de la Varşovia, transmite News.ro.

Preşedintele Trump le-a mulţumit polonezilor pentru bunătatea demonstrată celor aproape 900 de militari americani, care sunt staţionaţi în Polonia, dar a mulţumit şi guvernanţilor polonezi care au ridicat cheltuielile militare pentru ca ţara să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare, stabilit la nivelul NATO. De asemenea, liderul de la Casa Albă a denunţat comportamentul dezstabilizator al ruşilor din regiune şi a cerut aliaţilor să-şi crească cheltuielile pentru Apărare.

„Alianţa noastră cu Polonia şi NATO rămâne decisivă pentru descurajarea conflictelor şi pentru a ne asigura că războiul dintre marile puteri nu va mai devasta niciodată Europa şi lumea întreagă, va fi mai sigură şi mai bună. America este angajată în menţinerea păcii şi securităţii în Europa Centrală şi de Est. Colaborăm cu Polonia pentru a răspunde acţiunilor şi comportamentului destabilizator al Rusiei”, a afirmat Donald Trump.


Întrebat de un jurnalist, Donald Trump a declarat că el crede că Rusia a avut un amestec în alegerile prezidenţiale care l-au propulsat la Casa Albă. Donald Trump dă însă vina pe predecesorul său. Îl acuză pe Barack Obama că nu a făcut nimic pentru a bloca ingerinţa ruşilor.

„Ei bine, cred că a fost Rusia, dar cred că puteau fi şi alţii, alte ţări. Mulţi alţii ar fi putut să intervină. Am spus-o foarte clar: putea foarte bine să fie Rusia, cum, la fel de bine, puteau fi alte state, fără a da nume. Cred că mulţi s-au amestecat (în alegerile prezidenţiale din 2016, n.r). Cred că se întâmplă acest amestec de mult timp. Un lucru pe care vreau să îl menţionez este că Barack Obama, când era preşedinte, a aflat despre acest amestec al Rusiei în luna august (2016, n.r.), iar alegerile au fost în noiembrie. O groază de timp şi nu a făcut nimic în legătură cu asta”, a spus Donald Trump.

Miliardarul republican a ţinut să menţioneze că Polonia este una dintre puţinele ţări care îşi respectă obligaţiile financiare faţă de NATO.

”Polonia nu este doar un prieten important, dar şi un aliat şi un partener militar, am luptat umăr la umăr”, a declarat Donald Trump.

De asemenea, preşedintele polonez a declarat că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei.

”Ne considerăm parteneri loiali, care cooperează în mai multe domenii, printre care se numără şi securitatea. Am sentimentul că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei”, a declarat Duda.

Polonia este prima ţară de pe flancul estic al NATO vizitată de către preşedintele Trump, după ce acesta şi-a afirmat în urmă cu aproape o lună angajamentul faţă de Articolul 5. 

Potrivit presei internaţionale, în Polonia Donald Trump este aşteptat să promoveze livrările de gaz american, ca o contrapondere la gazul rusesc, de care ţări ca Polonia depind într-o măsură covârşitoare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri