Virusul din China. Ce povestește un profesor român aflat în preajma focarului: „Oamenii acuză Guvernul că nu a luat măsuri mai devreme”

Data publicării:
florin serban

Florin Șerban este profesor la Hong Kong. Acolo au fost confirmate deja două cazuri de bolnavi infectați cu noul virus din China. El a povestit pentru Digi24 ce măsuri de protecție s-au luat la Hong Kong și care este atmosfera.

 

„În Hong Kong în momentul de față oamenii care ajung din Wuhan sunt controlați dacă au febră și se decide dacă sunt puși în carantină.

Avem doua cazuri confirmate, oameni care au venit din Wuhan. Important de spus că acele vizite au fost făcute acum două saptamâni, dar abia acum apar semnele.

Oamenii sunt îngrijorați și acuză Guvernul că nu a luat măsuri mai devreme. Pe plan local, se vorbește deja despre acest virus de două săptamâni. Nimeni nu l-a luat în serios până acum câteva zile. Oamenii își aduc aminte de SARS, aproape 300 de oameni de aici au murit. A fost extrem de ușor ca acest virus să se transmită. Un om bolnav s-a cazat la un hotel și a infectat un etaj întreg.

Intrăm și în vacanța de Anul Nou. Sunt mulți studenți de aici care se vor întoarce din China și nimeni nu știe cum se vor întoarce. Posibil să urmeze și alte îmbolnăviri.

Se cumpără multe măști de protecție. Pe stradă, aș spune că 3 din 4 oameni poartă aceste măști. Medicii recomandă oamenilor să se spele pe mâini cât mai des. La restaurant și mulți dintre cei care intrau mergeau să se spele pe mâini. Nu se întâmpla așa de obicei. Dar acum nimeni nu se așează la masă înainte să treacă pe la baie să se spele cu apă și săpun”, a povestit profesorul român.

Suspiciuni că autoritățile chineze au încercat să ascundă amploarea epidemiei

Acum, apare și o altă problemă: a făcut oare guvernul chinez totul pentru a opri din stadii incipiente răspândirea acestui microb? A învățat ceva din lecțiile pandemiei SARS care a ucis 774 de oameni acum aproape 20 de ani? Nu prea, susțin jurnaliștii străini. Mai mult, un ziarist chinez citat de Washington Post susține că guvernul pare că a acționat inițial în favoarea virusului, nu în favoarea umanității.

Sunt informații  că oamenii de știință care au semnalat epidemia au fost interogați, că cei care au vorbit pe rețelele sociale despre răspândire au fost hărțuiți de autorități sub acuzația de trafic de zvonuri și că jurnaliști din Hong Kong care au vrut să investigheze boala în Wuhan au fost arestați.

Puși în față epidemiei de neoprit, oficialii chinezi acționează însă retroactiv, închid orașe și dau ordine să se construiască spitale noi în 6 zile.

Între timp, virusul mortal din China dă deja fiori și Europei. Cel mai recent caz suspect este în Bari, în Italia. O cântăreață de operă care a susținut un concert în Wuhan este internată la Policlinică din Bari și așteaptă un set suplimentar de analize . Și 50 de instrumentiști din România sunt ținuți sub atentă observație după ce au fost în turneu în orașul de unde a pornit focarul de infecție, dar deocamdată par să se afle în afara oricărui pericol.

Oficial, în China au murit până acum 18 persoane din cauza coronavirusului botezat 2019-nCoV, iar în cazul a peste 600 de oameni a fost confirmată îmbolnăvirea.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a decis, joi seara, după două zile de deliberări, că noul coronavirus din China nu reprezintă deocamdată o urgență de sănătate globală.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri