Aplicația care îi ajută pe șoferi să ocolească gropile

Data publicării:
trafic masini

O nouă aplicaţie care detectează gropile din şosea a fost inventată de un tânăr din Iași. Șoferii care descarcă aplicaţia trebuie să-şi fixeze telefonul pe bordul maşinii si astfel sunt înregistrate, automat, toate denivelările de pe drum. Pentru a fi cât mai precisă, aplicaţia are nevoie de cel puţin 500 de utilizatori.

„Stare drum" se numește aplicația care poate salva bucşele maşinii. Totul a pornit după câteva plimbări cu mașina prin țară, când GPS-ul l-a ghidat pe tânărul IT-ist pe drumuri rele.

Sătul, Cătălin Macovei a creat aplicația, iar utilizatorii au raportat deja starea drumului de pe 2500 de kilometri de șosea. Ca să fie hașurate toate traseele din țară, aplicația trebuie să fie folosită de aproximativ 500 de șoferi.

În acest moment, în timp ce mergem, aplicația automat sesizează denivelările din drum și le trimite pe internet la un server și le marchează pe hartă cu locație. Această aplicație se bazează pe comunitate, pe voluntariat. Cine dorește poate să o descarce și să o folosească și astfel contribuie și la rândul lui când pleacă la drum o să afle cum sunt drumurile de la alți utilizatori”, a explicat IT-stul.

Ajutorul primit de la tânărul informatician este binevenit printre șoferi.

„Ar ajuta persoanele care vin din alt oraș, care nu cunosc orașul”, a spus un șofer.

„E bună că te avertizează unde drumul e și cauți să îl eviți”, a adăugat un alt șofer.

„El cumva ne atenționează că ala e un drum bun și ala e un drum rău. E foarte bună din punctul meu de vedere”, fost de părere deținătorul unui autoturism.

„Fiind plin de gropi în România, e foarte utilă”, a adăugat un șofer.

Pentru această aplicație IT-istul a investit 1.500 de lei. Pe viitor, Cătălin Macovei dorește să-și dezvolte proiectul și să includă cu negru pe hartă, drumurile neasfaltate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri