Colecționarul cu cele mai vechi Dacii din România

Data publicării:
dacie

În anii `70 erau o raritate, iar în anii `80 Daciile ajungeau la modă. Astăzi, mașinile emblemă pentru perioada comunismului sunt pe cale de dispariție. În România mai sunt doar 400 de Dacii istorice, adică automobile mai vechi de 30 de ani care arată ca în ziua în care au ieșit de pe porțile fabricii. Două dintre aceste mașini sunt ale lui Paul Ivan, un colecționar care a reușit să strângă și 300 de machete de Dacii, Olcit, Trabant, Aro sau IMS.

În perioada 1968-2004, în România au fost fabricate două milioane de automobile Dacia. La sfârşitul lui 2014, pe străzile din ţara noastră mai circulau aproximativ 400.000. Chiar şi aşa, majoriatea automobilelor emblemă a comunismului sunt în stare proastă, ruginite şi cu greu vor mai obţine avizul favorabil la următorul control ITP. Şi totuşi aproape 400 fac parte din categoria "Dacii istorice", adică autoturisme aflate în stare perfectă de funcţionare şi care au încă toate piesele originale. Două dintre aceste maşini sunt parcate în curtea lui Paul Ivan, un bucureştean care s-a îndrăgostit de Dacii încă din copilărie.

Paul Ivan: Uite Miruna! Maşina aceasta roşie are 43 de ani!

Miruna: Dar pare nou-nouţă!

Paul Ivan: Pare nouă pentru că a fost restaurată! A fost revopsită şi toate componentele mecanice au fost reparate în aşa fel să mearga la fel ca o maşină nouă.

Paul Ivan: Spre deosebire de cea roşie aceasta portocalie nu a fost restaurată niciodată. Aşa a fost ea păstrată foarte bine. Şi în afara de a o scoate din garaj, alte intervenţii nu i-am făcut.

Paul Ivan: Un motor de Dacia are 54 de cai putere. Pentru ziua de astăzi nu este cine ştie ce, dar la vremea respectivă 54 de cai chiar însemna ceva. În filmuleţele de prezentare din vremurile acelea se spunea că Daciile au un temperament nervos.În zilele noastre râdem de treaba asta pentru că n-ar mai putea fi considerată o maşina cu temperament nervos.

Paul Ivan: Atunci când eram mic îmi plăcea foarte tare să mă urc în Dacia tatălui meu şi când nu era foarte atent îmi plăcea să apăs pe toate butoanele, să trag de toate manetele …

Miruna: Şi mie îmi place să fac la fel!

Paul Ivan: Păi cred că tuturor le place! Şi de atunci cred că am rămas eu cu un vis să am şi eu o Dacie. Dacia mea! Îţi dai seama cât de fericit am fost când am avut şi eu o Dacie!

Miruna: Acum ai patru!

Paul Ivan: Acum am patru! Nu am putut să mă opresc la una singură.

Paul Ivan: Miruna, acum o să mergem să îţi arăt celelalte două maşini despre care îţi povesteam. Sunt două Dacii 1100. 1100 a fost primul autoturism construit în România. Cea din spate este chiar din 1968, din primul an în care s-a fabricat, iar cea din faţă este din 1970.

Miruna: Şi mai funcţionează?

Paul Ivan: Sigur că funcţionează!

Miruna: Nu te cred! Îmi poţi arăta?

Paul Ivan: Hai să îţi arăt! Pregăteşte-te că o să sune foarte tare!

Miruna: Sună ca o maşină de curse!

Paul Ivan: Da, sună dar nu eşti departe de adevăr pentru că Renault 8, maşina franţuzească după care a fost construită Dacia chiar a fost gândită ca maşină de curse. Şi pe urmă a fost adaptată pentru a fi maşină de stradă.

Miruna: Îţi mulţumesc mult Paul că m-ai lăsat şi pe mine să apăs pe pedală.

Paul Ivan: Cu mare plăcere! Şi aştept când o să ai permis poate o să facem o plimbare cu tine la volan.

Miruna: Se poate chiar în maşina asta?

Paul Ivan: Chiar în maşina asta.

Miruna: Abia aştept.

Pe lângă cele patru autoturisme Dacia, colecţionarul de 33 de ani se mândreşte şi cu 300 de machete ale celor mai cunoscute mărci de maşini care au rulat de-a lungul timpului pe drumurile din România: Dacia, Olcit, Trabant, Aro sau IMS.

Paul Ivan: Hai să începem Miruna cu piesele de rezistenţă, câteva machete care sunt foarte rare. Cele două mari de aici sunt făcute din răşină şi sunt foarte grele.

Miruna: Pot să încerc?

Paul Ivan: Da!

Miruna: E puţin cam grea!

Paul Ivan: Şi sunt nişte ediţii limitate. Cea albă a fost fabricată doar în 500 de exemplare, cea albastră în 750.

Miruna: În toată lumea?

Paul Ivan: În toată lumea!

Miruna: Wow!

Paul Ivan: Machetele de genul acesta sunt destul de scumpe. Tocmai pentru că sunt nişte ediţii atât de limitate o să îţi spun doar că cu aceste două machete dacă le-aş vinde aş putea să îmi iau o Dacie adevărată.

Paul Ivan: Aici Daciile 1300 sunt colecţia completă. Sunt toate machetele de dimensiunea asta care au apărut vreodată în lume.

Paul Ivan: Cea mai specială pentru mine să zic aşa este cea roşie pentru că este o reproducere după Dacia mea adevărată.

Miruna: Dacă ar fi fost mai mică cred ca aş fi putut să o conduc.

Paul Ivan: În vitrinele astea două sunt cele mai dragi machete mie... Este baza colecţiei, de la ele am început. Sunt machete de Dacia 1300 şi 1100. Maşini pe care le am şi în realitate. Aici avem Daciile 1300 în diferite culori, dacii de competiţie, de miliţie...

Paul mărturiseşte că nu s-ar putea despărţi vreodată de maşina lui cea roşie, chiar dacă bijuteria lui pe patru roţi nu este la fel de atractivă precum bolizii la care orice copil sau om mare visează.

Paul Ivan: Da, o maşină roşie atrage priviri, nu ale domnişoarelor din zilele noastre pentru că nu foarte multe se uită după o Dacie dar a fost o confirmare în plus a relaţiei cu prietena mea că nu m-a considerat nebun că am o Dacie, mă rog nu doar una şi mă ocup atât de mult de ele şi în condiţiile astea încă mai stă cu mine şi mă iubeşte este suficient. Nu am nevoie de alte cuceriri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri