Pedepse mai dure pentru șoferii care urcă băuți sau fără permis la volan

Data publicării:
inchisoare detinut catuse shutterstock_550272769
Foto: Shutterstock

Şoferii care se urcă băuţi sau fără permis la volan şi provoacă accidente mortale ar putea fi pedepsiţi mai aspru. Un senator PSD propune ca aceştia să primească obligatoriu închisoare cu executare. Conform legii în vigoare, judecătorii îi pot lăsa pe vinovaţi în libertate, printr-o suspendare a pedepsei.

Atunci când te urci la volan având peste 1 la mie alcoolemie şi atunci când iţi permiţi să te urci la volan fără să ai permis de conducere ai senzaţia că totul îţi este permis”, spune senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului.

„Trebuie să ştie foarte clar oricine se urcă băut la volan sau fără permis de conducere că drumul lui duce până la urmă la închisoare”, adaugă el.

Fostul ministru al Justiţiei spune că are susţinerea colegilor din comisia juridică. Şoferii sunt şi ei de acord:

-De ce sunt legile astea? Așa, oricine poate să dea peste cineva sau să omoare un om în stradă și îi dă cu suspendare.

-Poate așa vor fi mai conștienți. Probabil e vorba de teribilism. În condițiile alea, se gândesc numai la ei, să ajungă mai repede acasă.

Lucrurile se schimbă când vine vorba de avocaţi.

Din practica judiciară, majoritatea în astfel de cazuri, dacă sunt la prima abatere, dacă respectivii inculpați nu au mai avut legătură cu legea penală, judecătorii opinează de obicei spre a acorda o pedeapsă cu suspendare. Limitează în primul rând rolul judecătorului, în funcție de fiecare inculpat în parte și de povestea fiecăruia și de povestea fiecăruia trebuie să aleagă ce pedeapsa să dea, mai mică sau mai mare, cu suspendare sau executare”, a spus Florin Tîrnovan, avocat.

Iar reprezentanţii victimelor accidentelor cred că înăsprirea legii nu va schimba mare lucru.

Atunci când circuli cu viteză excesivă sau neadaptată în zona unui indicator „Copii” sau „Atenție, copii” sau în apropierea unei treceri de pietoni, poți fi implicat cu vinovăție într-un eveniment rutier. Oamenii nu înțeleg acest lucru și dacă nu înțeleg, este foarte greu ca noi să credem că înăsprirea sancțiunii la ucidere din culpă ar îmbunătăți situația privind siguranța rutieră din România”, spune Cătălin Codescu - Asociaţia Victimelor Accidentelor.

În fiecare an, peste 500 de oameni mor sau sunt răniţi grav în urma accidentelor provocate de şoferi care se urcă fără permis sau băuţi la volan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri