Ce este tranzistorul și la ce folosește

Data publicării:
presura tranzistor

Cu ajutorul unui tranzistor putem controla curentul electric și efectele sale. Acționează aproape la fel ca robinetul de la aragaz. Cum funcționează exact tranzistorul ne explică Cristian Presură, fizician, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură, fizician: „Un tranzistor are trei conectori electrici – emitor, colector și bază. Între emitor și colector circulă curentul electric, iar baza funcționează pe post de întrerupător. Ea oprește sau lasă curentul electric să circule între ceilalți doi conectori.

Curentul electric este o curgere de electrod. Așa cum alunecă această bilă. Tranzistorul are construită în interiorul lui o barieră de potențial electric. Așa cum este această ridicătură. În mod normal, bariera de potențial împiedică scurgerea de curent electric între emitor și colector. Aici intervine al treilea conector al tranzistorului, și anume baza. Când i se aplică bazei un potențial electric, electronii primesc energie și reușesc să depășească bariera de potențial, refăcând astfel curgerea de curent electric între emitor și colector.

De aceea, un tranzistor electric este un întrerupător fără părți mecanice. Tensiunea electrică de pe baza sa controlează curgerea de curent electric între emitor și colector”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00 și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri