200.000 de stele vor fi scanate în căutarea unor planete asemănătoare Pământului

Data publicării:
tess nasa

Semn de viaţă în afara sistemului nostru solar- asta caută un telescop lansat de Agenţia Spaţială Americană, care va scana 200.000 de stele în căutare unor planete asemănătoare Pământului. Proiectul de 337 de milioane de dolari este prima misiune NASA care a fost trimisă în spaţiu la bordul unei rachete a companiei private SpaceX.

Specialiştii se aşteaptă ca TESS să descopere 20.000 de exoplanete, dintre care mai mult de 50 ar fi comparabile ca mărime cu Terra şi alte peste 500 ar fi de două ori mai mari decât planeta noastră.

Jennifer Burt, cercetător MIT: „TESS va monitoriza strălucirea a mii de stele şi va căuta acele mici scăderi ale luminozităţii, care ar putea fi provocate de trecerea altei planete prin faţa lor. Profunzimea acelei scăderi poate spune cât de mare este planeta, iar timpul scurs între pauzele de lumină ne poate spune cât de departe este planeta de steaua ei”.

Echipat cu patru camere de doar 10 centimetri, dar cu o putere foarte mare, satelitul va semnala care sunt exoplanetele asupra cărora astronomii trebuie să îndrepte telescoapele. TESS este succesorul telescopului spaţial Kepler, care a schimbat modul în care cercetătorii înţeleg sistemul nostru solar. Atunci când a fost lansat Kepler, în 2009, astronomii erau conştienţi de faptul că există planete misterioase ce orbitează stele îndepărtate.

Jennifer Burt, cercetător MIT: „Ştim că sunt planete unde credem că suprafaţa este acoperită cu lavă din cauza apropierii mari de steaua lor sau a temperaturii ridicate. Planete care au sisteme inelare de o sută de ori mai mari decât Saturn. Sau planete unde ar putea ploua cu rubine din atmosferă”.

Telescopul va trece prin 60 de zile de testare şi calibrare a intrumentelor, iar abia în luna iunie vor ajunge pe Pământ primele informaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri