De ce Luna are „arsuri” solare

Data actualizării: Data publicării:
arsura luna

Luna are arsuri solare. Sună bizar, dar oamenii de știință spun că sunt un fel de cicatrici rămase după contactul cu razele puternice ale astrului.

Soarele emite un flux continuu de particule și radiații numite vânt solar. Pe Pământ, suntem protejați datorită câmpului magnetic al planetei. Însă cercetătorii știu că Luna nu are un astfel de scut, așa că astronauții care vor ajunge acolo vor fi în pericol.

Există, într-adevăr, pe alocuri, roci care creează mici puncte de câmp magnetic, care acționează ca un fel de cremă cu protecție solară. Totuși, acestea nu pot proteja misiunile umane, de aceea astrofizicienii vor trebui să le studieze și să descopere căi prin care să le folosească drept scut.

Datele obținute cu ajutorul misiunii ARTEMIS arată că solul lunar este ținut la adăpost de aceste umbrele în miniatură, care reflectă radiațiile dăunătoare. Și astfel se justifică apariția acelor zone mai întunecate pe suprafața satelitului natural, vizibile chiar de pe Pământ.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri