Eclipsa pe care o vei putea vedea din tramvai luna aceasta

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_1166458030

Noul an ne va aduce unele dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice. La sfârșitul acestei luni vom avea eclipsă totală de Lună. Se va vedea inclusiv din ţara noastră. În vară, va fi eclipsă parţială de Lună, iar din România se va putea observa în întregime.

Două fenomene astronomice vor putea fi văzute din România anul acesta. Eclipsa totală de lună din 21 ianuarie şi eclipsa parţială de lună ce va avea loc în vară, pe 16 iulie.

Prima se va observa în America de Nord, America de Sud şi Europa. În ţara noastră, va fi vizibilă spre dimineaţă. Luna va apune în eclipsă parţială, iar momentul maxim va fi, de asemenea, dimineaţa. La ora 7 şi douăsprezece minute.

Adrian Şonka, astronom: Eclipsa din 21 ianuarie este una care se va vedea din tramvai, este foarte, foarte simplu pentru că se va produce pe la 7:00 dimineața, când oamenii sunt în drum spre serviciu, înspre vest, și se va putea vedea Luna la orizont foarte frumos din tramvai. Sunt multe apropieri de planete, în ianuarie, la fel și în iunie, iulie o să avem pe Saturn și Jupiter unul lângă altul. Avem 2 eclipse de Lună care se văd anul acesta de la noi. Nu putem spune că Luna ține cu noi, depinde cum sunt ele pe parcursul anului.

Cât despre eclipsa parţială din vară, ea va fi vizibilă din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia. De la noi se va observa în întregime, iar faza maximă va fi după miezul nopţii.

Vor fi şi fenomene astronomice ce nu se vor vedea deloc din România. De pildă, de eclipsa parţială de Soare din data de 6 ianuarie se vor bucura doar locuitorii din estul Asiei. De asemenea, la începutul lunii iulie, va fi eclipsă totală de soare şi va fi vizibilă din sudul Oceanului Pacific şi din America de Sud. Vom avea şi o eclipsă inelară de soare. Va avea loc la sfârşitul anului. Va fi observată din sudul Asiei, din Indonezia şi din nordul Australiei.

Citește și: Adrian Șonka, astronom: Luna încă are o grămadă de mistere

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri