La ce ar putea fi utile mucurile de țigară

Data publicării:
mucuri tigari shutterstock_590099810
Foto: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o metodă eficientă pentru eliminarea mucurilor de ţigară. Propun să le integrăm în asfalt şi să pavăm străzile cu ele.

Peste un milion de tone de deşeuri de ţigări apar în fiecare an. Iar cifrele vor creşte cu mai mult de 50 la sută până în 2025, arată estimările.

Unele studii spun că trec decenii până când mucurile de ţigară se dezintegrează, din cauza acetatului de celuloză din filtru.

De aceea, cercetătorii australieni au descoperit o metodă prin care să le eliminăm fără să afectăm mediul. Ei au încapsulat mucurile de ţigară în bitum şi ceară de parafină, care blochează substanţele chimice toxice și le împiedică să curgă în asfalt şi să polueze. Apoi, micile pacheţele le-au introdus în amestecul de asfalt fierbinte. Şi au observat nu doar că materialul face faţă cu brio traficului intens, dar captează şi mai puţină căldură de la Soare. Prin urmare, ar putea reduce aşa-numitul efect de „insulă termică urbană”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri