O invenție extrem de eficientă în lupta cu cancerul

Data publicării:
sonda pentru cancer - university of texas

O sondă care seamănă cu un stilou detectează celulele canceroase din ţesuturi în doar câteva secunde. Este de 150 de ori mai eficientă decât orice tehnologie existentă şi le permite chirurgilor să afle, în timp real, dacă au extirpat toate tumorile.

Oamenii de ştiinţă americani au făcut teste pe ţesuturi prelevate de la 253 de bolnavi de cancer. Sonda a avut o acurateţe de peste 96 la sută şi a reuşit să detecteze cancerul din plămâni, ovare, tiroidă şi sâni.

În timpul operaţiei, o picătură de apă extrage mici molecule din ţesutul bolnav, care ajung apoi în spectrometrul de masă. Sistemul analizează compoziţia moleculelor şi caută cancerul. În mod normal, o astfel de tehnică ar dura în jur de 30 de minute sau chiar mai mult. Dar cu sonda realizată la Universitatea Texas din Austin, durează doar câteva secunde. În plus, medicii ştiu exact cât ţesut să elimine pentru că, dacă vor îndepărta prea mult din celulele sănătoase, apar consecinţe negative pentru pacienţi. Citiți detalii aici.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri