O tehnică revoluționară: nanoroboți anticancer

Data publicării:
nanoroboti

Tumorile canceroase se micşorează dacă nu mai primesc sânge. Este concluzia unui studiu făcut pe şoareci cu nanoroboţi autonomi.

Înfometarea celulelor bolnave le va determina să-şi piardă din dimensiuni, fără să afecteze celulele sănătoase care le înconjoară.  Asta face sistemul de nanoroboţi dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Arizona.

Minusculele maşinării sunt construite din molecule organice şi au doar câteva zeci de nanometri. Pe suprafaţă au lipită trombină, principalul agent de coagulare a sângelui. Aceasta blochează fluxul sanguin către ţesutul tumoral.

În acest studiu, nanoroboţii au fost programaţi să caute celulele canceroase, să le taie alimentarea cu sânge şi să le oprească astfel să se dezvolte. Primele rezultate s-au văzut după doar două săptămâni de tratament.

Tehnica a fost încercată cu succes pe şoareci care au melanoame şi tumori ovariene şi de plămâni. Dar poate fi folosită pentru multe alte tipuri de cancer, spun experţii.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri