Premieră: Carne de pui obţinută din pana unei găini

Data publicării:
shutterstock_519880894

O firmă americană a reuşit să producă în laborator carne provenită din celulele prelevate din pana unei găini, fără ca pasărea să fie sacrificată. Invenţia vine în contextul în care creşterea animalelor este considerată de Naţiunile Unite drept una dintre principalele cauze pentru încălzirea globală şi poluarea apei şi a aerului.

Aşadar, multe companii testează obţinerea cărnii astfel încât să se limiteze impactul asupra mediului. Anual, 70 de miliarde de animale sunt sacrificate pentru necesarul de proteine al omenirii. Iar înmulţirea populaţiei globale riscă să producă o criză de proporţii a hranei în viitorul nu foarte îndepărtat.

Thomas Elliot Bowman, cercetător: Unul dintre lucrurile uimitoare pe care le facem aici, la Just, este cultivarea cărnii. Producem carne animală fără să omorâm animalul. E chiar gustos! Are gust de pui!

Carnea nu este comercializată în prezent, se află încă în proces de cercetare, însă conducerea companiei a anunţat că acest tip de carne obţinută în laborator va apărea în anumite restaurante spre sfârşitul anului.

James Cook, jurnalist BBC: Ceva din textura nu e chiar la fel cu ceea ce ştiam, deşi gustul e extrem de apropiat. Impresia pe care o lasă în gură e puţin diferită.

Cercetătorii de la compania americană spun că sunt axaţi pe ideea de a produce eficient carne fără ca animalele să sufere sau să fie sacrificate. Consumatorii din Statele Unite tind să scadă ponderea cărnii în alimentaţia lor. Cu toate acestea, în 2018, este estimat un consum de 100 de kg de carne, pe cap de locuitor .

Thomas Elliot Bowman, cercetător: Aşadar, trebuie să fim capabili să creăm acest produs repede, ieftin şi să replicăm texturile.

Producerea cantităţii necesare de carne pentru obţinerea unei bucăţi de pui pregătit în crustă de pesmet, de exemplu, durează două zile. Procesul implică folosirea unei proteine care stimulează diviziunea celulară într-un mic bioreactor. Carnea nu este modificată genetic şi nu necesită antibiotice în timpul cultivării în laborator, după cum susţin cercetătorii companiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri