Retina sintetică care ar putea reda vederea

Data publicării:
ochi getty

O studentă la Universitatea Oxford a creat o retină sintetică din materiale biodegradabile, asemănătoare țesutului uman. Medicii cred că aceasta ar putea înlocui cu succes ţesutul natural și ar putea reda vederea persoanelor cu astfel de deficiențe. Orizontul de timp pentru folosirea acestei retine la oameni este de zece ani. 

Retina, poziţionată în partea din spate a ochiului, conţine celulele care colectează lumina şi o transformă în impulsuri electrice. Acestea sunt trimise apoi creierului şi aşa se formează imaginea. Ca să imite acest proces natural cât mai bine, Vanessa Restrepo-Schild, în vârstă de 24 de ani, a creat un implant biologic din hidrogeluri.

Nu a folosit decât materiale biodegradabile, fără metale sau ţesuturi vii. Aşa că, spune ea, ochiul îl acceptă uşor. Membrana sintetică poate genera semnale electrice, care ar putea stimula neuronii asemenea celei naturale.

Pentru că nu este făcută din celule sau din metal, sistemul imunitar nu îl percepe ca pe un obiect străin și, în consecință, nu îl atacă. De asemenea, nu lasă cicatrici sau inflamații ca în cazul altor implanturi, așa că sunt mai mici șansele de respingere. Ochiul uman este foarte sensibil de aceea obiecte străine precum implanturile de retină de metal pot fi foarte dăunătoare. Dar un implant sintetic este moale și pe bază de apă, așa că este mult mai prietenos cu ochiul. Cât timp nervul optic este intact, credem că implantul va reda vederea pacienților”, a spus tânăra, potrivit www.express.co.uk.

Deocamdată, retina artificială a fost testată doar în laborator, dar oamenii de ştiinţă vor să continue cercetarea şi pe ţesuturi vii, adică pe şoareci sau chiar la oameni.

Studiul publicat în Scientific Report ar putea revoluționa industria implanturilor bionice și dezvoltarea de tehnologii noi, mai puțin invazive care seamănă cu țesutul uman.


Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri