Test alcoolemie. Ce se poate întâmpla dacă polițistul folosește dezinfectant de mâini

Data publicării:
alcooltest shutterstock_534722554
Foto: Shutterstock

Dezinfectantul pentru mâini ne poate lăsa fără permis. Vaporii de alcool nu intră prin piele încât să ne ameţească şi când suflăm în fiolă să iasă un rezultat pozitiv, dar lucrurile se schimbă dacă poliţistul a folosit dezinfectantul.

Rezultatele provin dintr-un mic studiu experimental făcut în Statele Unite pe 65 de voluntari. Chimiştii şi-au dat pe mâini cu gel sau spumă dezinfectantă, apoi au desfăcut fiolele de unică folosinţă pentru aparatele etilotest şi le-au ţinut până au făcut testul de respiraţie.

Zece la sută dintre teste au dat rezultate pozitive, asta în condiţiile în care subiecţii nu băuseră nimic. Alte 31,5 la sută dintre teste au dat eroare, pentru că vaporii de alcool ai dezinfectantului au afectat măsurătorile. Un alt test a arătat că, dacă specialiştii ar fi aşteptat cinci minute între aplicarea săpunului şi operarea testului de respiraţie, nu ar mai fi apărut rezultate pozitive.

Şi apa de gură poate avea efecte nedorite. Medicii Institutului de Medicină Legală din Timişoara anunţau anul trecut că timp de aproximativ 20 de minute, alcoolul din componenţa acesteia este sesizat în aerul expirat.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri