Existența Toshiba este în pericol

Data publicării:
toshiba

Existenţa Toshiba este în pericol. Compania anunţă că are mari dubii referitoare la supravieţuirea sa după ce a înregistrat pierderi de aproape cinci miliarde de dolari în doar 9 luni ale anului trecut. Sunt rezultate financiare a căror publicare a fost amânată de două ori şi pe care compania care auditează Toshiba nu şi-a pus semnătura nici acum. Dezastrul financiar este total - Toshiba are toate şansele să fie delistată de la bursă şi deja rivalii săi îşi pilesc dinţii pentru o eventuală preluare.

A pus cărămizi la fundaţia tehnologiei japoneze, însă astăzi e aproape de colaps.

Îndoielile cu privire la capacitatea companiei de a continua sunt tot mai mari, anunţă Toshiba în comunicatul lansat odată cu rezultatele financiare.  4,8 miliarde de dolari au fost pierderile în perioada aprilie-decembrie 2016, iar pe întreg anul financiar este aşteptat un minus de peste nouă miliarde de dolari. Ar fi cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie japoneză şi se trage în mare parte de la aventurile în domeniul energiei nucleare.

Braţul american de energie nucleara al Toshiba a intrat luna trecută în insolvență după ce, pentru ridicarea mai multor reactoare, a contractat un constructor cu zero experienţă. Rezultatul - proiectele au fost amânate trei ani de zile iar estimarea de cost a ajuns să fie cu un miliard de dolari mai mare decât calculul iniţial. Managementul defectuos a generat pierderi de 6 miliarde de dolari la compania de energie nucleară a Toshiba, însă lovitura a destabilizat întregul grup şi a dat de pământ cu preţul acţiunilor. În ultimele patru luni de zile gigantul şi-a pierdut jumătate din valoarea de piaţă. Iar acum nu e exclus ca Toshiba să fie scoasă cu totul de pe bursa japoneză.

Directorul general al companiei spune că se vor depune toate eforturile pentru a evita delistarea, însă e greu de spus dacă Toshiba mai poate respecta rigorile pieţei de capital. Rezultatele financiare transmise investitorilor au fost amânate de două ori la rând, iar acum vin neauditate.

Compania de consultanţă cu care lucrează pur şi simplu nu este de acord cu cifrele anunţate de Toshiba. Există temerea că regula bursei, de a publica datele financiare auditate şi la timp, va fi încălcată încă o dată când Toshiba va trebui să prezinte rezultatele anuale.

Compania vine după un scandal uriaş legat tocmai de neregulile contabile. În urmă cu doi ani, o firmă de consultanţă a aflat că Toshiba a raportat profituri mai mari decât avea în realitate. S-a întâmplat 7 ani la rând iar diferenţa dintre cifrele publicate şi cele reale s-a dovedit a fi de 1,2 miliarde de dolari. Nu există nicio dovadă că practica s-ar repeta acum, însă greşelile din trecut înmulţesc întrebările care planează asupra Toshiba.

Până apar răspunsuri, compania ar putea fi vândută pe bucăţi. Pentru a-şi acoperi gaura provocată de braţul de energie nucleară, Toshiba vrea să vândă cea mai profitabilă parte a afacerii sale. Divizia de cipuri de memorie flash, a doua cea mai mare din lume, ar putea ajunge la taivanezii de la Foxconn care vor să dea pe ea 27 de miliarde de dolari.

Anul trecut tot Foxconn a cumpărat şi Sharp. Sunt preluări greu de acceptat pentru guvernul japonez. Ar fi preferat ca marii producători ai ţării să nu ajungă pe mâini străine, sau cel puţin nu pe mâna unei companii cu prezenţă mare în China, o ţară asupra căreia planează mari suspiciuni referitoare la furtul de tehnologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri