Ce riscuri ne asumăm când instalăm aplicații

Data publicării:
telefon aplicatii getty

Găsim o aplicaţie, ne place şi o descărcăm. Într-o secundă, fără să ştim, îi dăm acces la viaţa noastră privată celui care a dezvoltat-o. Google, Facebook, Twitter, Youtube, Viber şi WhatsApp au nevoie să acceseze camera şi microfonul telefonului sau laptopului ca să funcţioneze corespunzător. Din clipa în care sunt instalate aplicaţiile, dispozitivele înregistrează fără oprire.

Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: „Aplicaţia Google Now monitorizează dacă în jurul telefonului se pronunţă OK GOOGLE. Acele informații sunt urcate pe serverele Google. Pot fi conversaţii private care ajung din greșeala acolo. Problema survine atunci când din cauza unor erori de programare, cineva din exterior reuşeşte să injecteze cod în aplicaţia respectivă. Și dacă tot are permisiune să acceseze camera şi telefonul, aplicaţia poate fi controlată din exterior, cineva să ne deturneze camera şi telefonul.”

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, softurile trebuie descărcate doar din magazine oficiale, iar conexiunea la internet să fie una securizată. Însă chiar dacă utilizatorul îşi ia toate aceste măsuri, experţii susţin că există alte riscuri dacă datele sunt stocate de firme mai mici care colaborează cu giganţii din domeniu.

Bogdan Ocnaru, reporter Digi24: „Serverele celor care procesează aceste informaţii pot fi atacate de hackeri. Înregistrările făcute fără ca utilizatorul să-şi dorească acest lucru cu telefonul, tableta sau laptopul să fie publicate pe internet de aceşti infractori cibernetici.”

Cel mai bun exemplu care arată că măsurile de securitate moderne pentru fi în zadar vine chiar de la fondatorul Facebook. Laptopul lui Mark Zuckerberg, probabil foarte bine protejat de antiviruşi, are camera şi microfonul acoperite cu o bandă, o formă de protecţie rudimentară, dar mult mai eficientă decât cele sofisticate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri