Cele mai înspăimântătoare jocuri pe mobil create vreodată

Data actualizării: Data publicării:
jocuri horror

Atunci când vorbim despre divertisment, vorbim de intensitatea emoţiei pe care ne-o provoacă un anumit stimul - fie el film, joc video sau Casa Groazei din parcul de distracţie. Adevărul este că într-un mod straniu, oamenilor le place să fie speriaţi. Şi asta, deoarece frica este un sentiment foarte puternic, care ne face inima să bată repede şi simţurile să se amplifice.

Suspansul, tensiunea şi într-un mod paradoxal dimensiunea fantezistă şi ireală a filmelor sau a jocurilor horror sunt extrem de atrăgătoare pentru cei care caută senzaţii ţări de la mijloacele de divertisment. Iar dacă faceţi parte din această categorie care este încântată de sentimentul de pericol şi curioşi să vă avântaţi în întunericul ascuns plin de monştri, vrăjitoare sau fantome, emisiunea „2.0” vă prezintă o listă cu cele mai înfricoşătoare, întunecate şi misterioase jocuri de mobil create vreodată:

1. THE SCHOOL: WHITE DAY - 6,99€ iOS, Android

Jocuri precum Amnesia sau Penumbra sunt grozave, dar nu au acel element cu care poţi relaţiona, cum ar fi propriul tău pat, duşul sau...şcoala ta.

În Coreea, White Day este deja un brand îndrăgit după ce jocul de PC lansat în 2001 a adunat rapid un grup loial de fani în întreagă lume. Studiourile Sonnori au lansat în acest an şi varianta de mobil a aventurii de tip survival horror numită The School: White Day.

Aventura are loc într-o şcoală mai neobişnuită, plină de fantome cu trecuturi misterioase, oameni de serviciu posedaţi de spirite malefice şi tot felul de alte pericole care te urmăresc la tot pasul. Povestea urmăreşte personajul lui Hui-min Lee, un tânăr îndrăgostit care se aventurează după ore prin şcoală pentru a-i face o supriză fetei de care îi place cu ocazia Valentine's Day-ului coreean, numit White Day.

Personajul se regăseşte rapid capturat în şcoală şi vânat de tot felul de orori împotriva cărora nu are nicio putere, iar singura sa opţiune pentru a supravieţui este să se ascundă sau să fugă. Pentru toţi cei care aţi jucat Amnesia ştiţi cât de înfricoşătoare este experienţa unei poveşti în care te lupţi cu un antagonist omniprezent pe care nu îl poţi combate cu absolut nimic.

Jocul evită clişeul pereţilor plini de sânge şi al capetelor decapitate menite să te şocheze şi nu se bazează deloc pe detalii macabre sau violenţă pentru a obţine efectul dorit. Jocul are șapte finaluri posibile în funcţie de alegerile pe care le face jucătorul în timpul poveştii şi este, atât din punct de vedere estetic, cât şi din perspectiva gameplay-ului, o experienţă convingătoare care va rămâne cu voi o perioadă bună de timp după ce aţi ieşit din şcoală întunecată.

2. ONE LATE NIGHT - 1,99€ iOS, Android

Ce castele bântuite, ce piramide blestemate, ce cimitire ticsite de zombi!...Biroul este - clar! - cel mai înfricoşător spaţiu pentru o poveste de groază.

One Late Night este un joc horror scurt şi intens care te pune în pielea unui designer grafic generic, care lucrează peste program până noaptea târziu. Ce face această aventură foarte convingătoare este că cei mai mulţi dintre noi putem relaţiona într-un mod foarte personal experienţa în care prea multă cafea, oboseală şi uitat 12 ore în monitor ne fac să auzim sau să vedem lucruri stranii. Povestea se țese printr-o serie de monologuri scurte care prezintă ce se află în mintea personajului. Pentru a supravieţui nopţii la birou trebuie să strângi indicii şi să te ascuzi după dulapuri şi ficuşi în speranţa că vei afla suficient de multe despre ameninţarea ezoterică, pentru a o putea distruge.

3. MENTAL HOSPITAL IV - 1,99€, iOS, Android

Un spital de nebuni abandonat este, ce-i drept, o locaţie destul de clişeică pentru o poveste horror, dar asta nu înseamnă că nu poate fi în continuare eficientă, dacă este folosită cum trebuie.

Mental Hospital IV este un joc capabil să îţi dea fiori pe şira spinării şi un sentiment peren că ceva nu este în ordine. Aventura se foloseşte de tacticile clasice ale jocurilor de gen: te pune să te plimbi pe coridoare lungi şi întunecate fără să ştii ce te aşteaptă pe cealaltă parte şi, folosind elemente variate, de la păpuşi de plastic fără ochi la scaune cu rotile şi bălţi de sânge uscat, creează o atmosferă extrem de sinistră.

Jocul aduce cu sine şi o serie de puzzle-uri interesante care fac încercarea ta de evadare mult mai realistă. Deşi povestea este pe alocuri nenecesar de complicată, ce face această experienţă de gaming convingătoare este atmosfera pe care reuşeşte să o creeze. Luaţi-vă mobilul într-o cameră întunecată, puneţi-vă căştile şi vă provocăm să îl jucaţi până la capăt fără să vă uitați măcar o dată speriaţi în jur!

4. SINISTER EDGE - gratuit, Android

Everbyte este o companie de dezvoltatori de jocuri indie fondată de patru studenţi care au lansat în acest an primul lor joc pentru Android numit Sinister Edge. Creat în special pentru căştile de realitate virtuală, jocul de tip horror adventure te poartă printr-o multitudine de locaţii întunecate şi misterioase pe care eşti provocat să le explorezi. Din punctul de vedere al gameplay-ului, Sinister Edge este un joc de aventură destul de clasic: în căutarea familiei tale trebuie să aduni indicii, să rezolvi puzzle-uri şi să te fereşti de răul care te vânează.

Ce este lăudabil la această aventură 3D de mobil este faptul că deşi creată pentru headset-urile de VR, poate fi jucată şi normal şi chiar cu ajutorul unui controller extern.

5. RED WOODS PRO - 0,99€, Android

Red Woods este un survival horror clasic care urmăreşte povestea a doi protagonişti: Claire Mills, o studentă care după un accident de maşină se regăseşte captivă într-un buncăr atomic abandonat, şi Harry Mills, tatăl lui Claire care încearcă să descopere misterul din spatele dispariţiei fiicei lui.

Datorită graficii impresionante şi a controlului fluid şi natural, Red Woods se simte ca o experienţă reală şi înfricoşătoare. Interacţiuni simple cu obiectele din jur, cum ar fi atingerea unui întrerupător, apăsarea unei clanţe sau ridicarea unei hărţi de pe jos te fac să stai în suspans deoarece nu ştii ce va declanşa această acţiune. Jocul are multiple finaluri posibile în funcţie de alegerile făcute de jucător pe parcursul poveştii şi are şi o varianta demo care este gratuită.

6. LOST WITHIN - 3,99€, iOS, Android

În ciuda premisei banale şi suprautilizate, Lost Within este un joc horror care ne-a surprins cu un control touch foarte bine optimizat şi calităţi narative excelente.

Acţiunea are loc la spitalul de nebuni abandonat, Weatherby, locul a numeroase crime şi experimente sinistre. Tu joci rolul unui poliţist care trebuie să investigheze locul pentru a se asigura că nu a mai rămas nimeni în spatele zidurilor decrepite pentru ca Primăria să îl poată demola în siguranţă. Un tap într-o direcţie te va purta acolo, în timp ce un double tap te va face să fugi. Poţi interacţiona cu obiecte şi ai un inventar limitat în care poţi să ţii pe rând lucrurile utile pe care le găseşti prin cotloanele întunecate ale azilului. Punctul forţe al lui Lost Within este însă abilitatea de a spune o poveste într-un mod convingător. Deşi se foloseşte de metode clasice pentru a te face să sari din scaun de frică şi ai un inamic destul de generic pe care trebuie să îl combaţi, clădirea are o istorie încântător de detaliată pe care devii din ce în ce mai curios să o descoperi. Cu cât afli mai multe, cu atât înţelegi mai bine ce se întâmplă şi această experienţă de puzzle este îmbogăţită de grafica impresionantă care îţi permite să citeşti scrijelituri de pe pereţii spitalului care te ajută în investigaţie.

7. KNOCK-KNOCK - 4,99€, iOS, Android

O frizură dubioasă, mormăieli şi bodogănit, un program de somn haotic şi mers de unul singur prin case străine şi stranii. Cam aşa am descrie „Chiriaşul”, personajul principal din jocul Knock-Knock.

Aventura de mobil este ciudată din multe puncte de vedere. Pe alocuri se simte neterminată, până şi ecranul care te întâmpină când deschizi aplicaţia pare să fie mai degrabă un pas către un tip de meditaţie interactivă decât către un joc. De asemenea, este greu să susţinem că Knock-Knock este cu adevărat un joc, pentru că duce lipsa unor elemente esenţiale cum ar fi un sistem de creştere a dificultăţii sau orice sistem prin care îţi poţi îmbunătăţi performanţele.

Knock-Knock te pune în pielea lui Lodger, care înseamnă chiriaşul, un personaj încântător de dubios care trebuie să treacă cu bine de noapte şi să iasă la răsărit din casă. În joc poţi explora casa dărăpănată, te poţi urca pe scări, poţi aprinde lămpi şi interacţionezi cu tot felul de apariţii stranii. Deşi nu este o încercare pe care am lauda-o, deoarece se străduie prea tare să fie ciudat, încât ratează elementele de bază care fac un joc horror să fie bun, Knock-Knock merită încărcat pentru personajul lui Lodger şi pentru un stil de grafică inedit.

8. HOME: An unique horror adventure, 0,99€, iOS, Android

Dacă Knock-Knock nu ne-a impresionat prea tare, Home: an unique horror adventure este probabil unul dintre cele mai încântătoare jocuri de mobil pe care eu le-am jucat în acest an. Home este un joc de aventură de tip point and click, o explorare a unei lumi apăsătoare. Poate fi o lume înfricoşătoare, dar nu va aşteptaţi la monştri care ies neașteptat din dulap, nu e genul de joc care se bazează pe sperieturi bruşte. Jocul atinge un nivel mult mai profund de anxietate plasându-te într-o lume disfuncţională care nu pare să se repare pe măsură ce afli mai multe răspunsuri, o tensiune care nu este disipată într-un climax violent şi superficial.

Home are un strat suplimentar de gameplay faţă de jocurile clasice de tip point and click. De fiecare dată când ridici un obiect sau iei orice fel de decizie, personajul te întreabă din nou dacă chiar ai făcut respectivul lucru şi tu trebuie să îi răspunzi da sau nu. Apoi îţi spune cum îl face acea decizie să se simtă, ceea ce înseamnă că în cel mai real mod dezvoltaţi povestea împreună. Fie că alegi să ridici lucruri sau nu, să colectezi informaţii sau să trăieşti într-o ignoranţă plăcută, afli lucruri şi povestea devine imposibil de ignorat.

Home este un jov extrem de subiectiv, te lasă mereu să te întrebi dacă chiar ai văzut ce crezi că ai văzut sau există un răspuns mai complex în spate. Nu există un răspuns corect la provocările pe care le ridică jocul, ci este o experienţă unică, originală şi mai presus de toate personală care te provoacă să te gândeşti la perspective, să pui realitatea sub semnul întrebării şi să vrei să discuți concluziile la care ai ajuns cu alţi oameni care l-au experimentat.

9. YEAR WALK - 3,99€, iOS

Despre Year Walk am mai vorbit în trecut în topul nostru cu cele mai frumoase jocuri de mobil ale anului, însă aventura inedită îşi are un loc binemeritat şi în lista de astăzi. Year Walk este unul dintre puţinele jocuri care au reuşit să mă aducă într-un moment real de panică. Ce-i drept, l-am jucat în condiţii absolut ideale: afară ploua, era întuneric, aveam căştile pe urechi şi eram singură în casă, spune Flavia Negoescu, realizatorul emisiunii „2.0”.

Decorul straniu, estetica impecabilă şi sentimentul omniprezent că eşti pierdut şi fără scăpare fac această aventură extrem de intensă. Year Walk este un joc de tip puzzle bazat pe un obicei suedez foarte interesant. Year Walk înseamnă plimbarea anului, iar oamenii care vor să experimenteze acest ritual se izolează şi refuză să mănânce sau să bea cu o zi înainte de plimbarea mitică. Este un fel de ritual spiritual de regăsire. După postul de o zi, cei care vor să ducă ritualul la bun sfârşit se îndreaptă către cea mai apropiată biserică imediat după miezul nopţii în speranţa că odată ajunşi acolo vor vedea în viitor. Drumul nu este însă unul uşor şi preţul care trebuie plătit pentru acest lux este mare: monștri care se ivesc din zăpadă şi năluci cu care nu vrei să te întâlneşti.

Spaţiul descris în joc este ireal şi aproape imposibil din punct de vedere geografic şi este plin de elemente mitice şi un sentiment permanent de stranietate. Folclorul care îmbogăţeşte această poveste este excelent reprezentat în joc şi creaturile cu care te întâlneşti pe parcurs nu respectă regulile spaţiului şi timpului. Din cauza faptului că miturile şi legendele populare care stau la baza jocului sunt reale şi extrejm de interesante, dezvoltatorii de la Simogo au lansat şi o aplicaţie gratuită care este o enciclopedie a conceptelor, creaturilor şi învăţăturilor populare suedeze. Asta adaugă un strat suplimentar de frică, deoarece dacă eşti curios să citeşti despre creaturile cu care te poţi întâlni, istoria lor şi ce îţi pot face, fără să ştii însă, când îţi vor ieşi în cale vei trăi cu o senzaţie mult mai reală de teamă atunci când trebuie să porneşti spre pădure.

Jocul nu se foloseşte de niciun fel de text sau hint-uri pentru a ajuta jucătorul să exploreze lumea misterioasă, ceea ce face provocarea mai dificilă şi accentuează sentimentul că eşti pierdut într-o lume pe care nu o înţelegi. Totul, de la grafica impecabilă, până la coloana sonoră care combină muzica populară suedeză cu sunete ireale, creează o experienţă pe care niciun pasionat de jocuri horror nu ar trebui să o rateze.

10. FRAN BOW - 1,99€, iOS

Echipa suedeză soţ-soţie din spatele casei de producţie de jocuri video indie Killmonday Games a lansat în acest an varianta de mobil a unui joc înfricoşător de tip point and click cu numele Fran Bow. Jocul te pune în pielea lui Fran, o fetiţă de 10 ani care a fost martora uciderii sângeroase a propriilor părinţi. Fetiţa este descoperită singură şi traumatizată în pădure şi dusă la un spital de nebuni departe de singurul ei prieten, motanul Mr. Midnight. Din cauza medicamentelor pe care este forţată să le ia, Fran halucinează o realitate paralelă plină de monştri înfricoşători. Disperată să scape din spital şi de medicamentele care îi fac rău, Fran se foloseşte de abilitatea sa de a alterna între cele două realităţi pentru a rezolva puzzle-uri, a-şi găsi pisica şi a descoperi într-un final cine se află în spatele morţii părinţilor ei.

Fran Bow este un joc cu un design 2D tip comic book, personaje interesante şi o poveste plină de mister şi întorsături neaşteptate de situaţie.

11. FIVE NIGHTS AT FREDDY'S - 2,99€, iOS, Android

Personal mă bucur mult când văd că un joc horror ajunge să aibă vânzări substanţiale mai ales după ce a devenit destul de evident că marii dezvoltatori de jocuri nu mai sunt interesaţi să creeze aventuri înfricoşătoare, spune Flavia Negoescu. Five Nights at Freddy's este o aventură de mobil lansată acum doi ani şi un exemplu de succes pentru amatorii de jocuri horror.

În joc intri în pielea lui Mike Schmidt, un paznic de noapte la pizzeria Freddy Fazbear, un fel de Chuck E. Cheese. Restaurantul nu este în cea mai bună stare din cauza unor incidente nefericite, aşa că nu îşi permite să dea prea mulţi bani pe curent. Aşadar, fiecare acţiune pe care alegi să o faci în joc consumă o porţie din bugetul tău pentru electricitate. Dacă epuizezi bugetul rămâi pe întuneric. Asta nu sună ca cine ştie ce problemă, de altfel ca paznic de noapte ai putea chiar să tragi un pui sănătos de somn în aceste condiţii, dar există o mică problema. Mascotele animatronice care dansează şi cântă pentru a distra copiii în timpul zilei sunt puţin...ciudate. În timpul nopţii se plimbă prin restaurant şi dacă te văd, presupun că eşti un robot fără costum şi vor să te ajute. Iar asta înseamnă că te vor îndesa într-un costum de Freddy Fazbear care însă nu este făcut pentru a fi purtat de oameni, ceea ce înseamnă că procesul va duce la moartea ta timpurie.

În timp ce ele pot umbla în voie prin local, tu nu te poţi bucura de acelaşi lux. Eşti obligat să rămâi în birou şi singurul mod în care poţi vedea ce se întâmplă în restul spaţiului este să te uiţi pe camerele de supraveghere şi să închizi uşile de la distanţă dacă vezi că musafirii nedoriţi se apropie de ţine. Uşile sunt singura ta apărare împotriva roboţilor, dar dacă le închizi prea des rămâi fără curent până dimineaţă şi te astepata costumul morţii. Aşadar cheia este să monitorizezi atent locaţia fiecărui robot şi să închizi uşile la momentul potrivit. Fiecare robot în parte are propria rutină şi propriile caracteristici, iar noaptea, mascotele animatronice devin mai inteligente şi mai agresive. Dacă supravieţuieşti o săptămâna la Freddy, pleci acasă cu un salariu frumuşel şi eşti concediat în semn de recunoştinţă.

Există destul de multe straturi interesante în Five Nights at Freddy's dacă eşti atent să le cauţi. Dacă nu, jocul este destul de direct şi te pune să te lupţi cu propria ta curiozitate şi paranoia. Procentul de electricitate pe care îl ai la dispoziţie îţi spune de fapt cât de mult îţi permiţi să îţi hrăneşti fricile iraţionale, iar dacă dai prea mult curs propriei imaginaţii, vei pierde. Foarte rar vei surprinde roboţii în mişcare, dar pentru că poţi schimba de la o cameră la alta, o să îi vezi fugitiv. Mai important este că îi poţi auzi, iar în lipsa unei muzici de fundal clănţănitul metalic se joacă foarte elegant cu emoţiile tale.

Dacă vă încântă ideea şi vreţi să vă jucaţi de-a paznicul de noapte în Five Nights at Freddy's, fiţi siguri că închideţi lumina şi vă puneți căştile. Dacă aveţi de gând să vă jucaţi în metrou, cel mai probabil experienţa nu va fi deloc înfricoşătoare.

12. INDIGO LAKE, 1,99$ iOS, Android

Când visezi la anii de pensie te gândeşti cel mai porbabil că ar fi drăguţ să te retragi undeva lângă o pădure într-un oraş mic în care să te bucuri de sunetul vântului prin frunze şi de susurul apei. Odată ajuns acolo însă, s-ar putea să constaţi că peisajul nu e suficient de feeric să îi oprească pe locuitori să o ia razna şi să se sinucidă în masă. Sau, mă rog, cel puţin asta s-a întâmplat cu majoritatea rezidenţilor din Indigo Lake, un joc de tip survival horror dezvoltat de studioul ThreeCubes.

Jocul începe cu o barcă în mijlocul unui lac. În timp ce ridici primul obiect şi ţi se oferă câteva informaţii care te introduc în poveste, barca se opreşte lângă un mic ponton şi aventura ta începe.

Indigo Lake este lansat în 2013 şi pentru momentul respectiv avea o grafică absolut impresionantă. Atât de bună, încât rămâne convingătoare şi astăzi. Tot universul este în mişcare, copacii se unduiesc în bătaia vântului, frunzele cad şi luminarea decorului este foarte bine realizată, un detaliu de care te poţi bucura pe parcursul jocului datorită lanternei pe care o cari în buzunar.

În timp ce explorezi universul sumbru din Indigo Lake,  găseşti tot felul de biletele şi indicii care îţi explică lucrurile şi îţi desluşesc povestea. Îţi ies în cale puzzle-uri care sunt dificile, dar nu frustrante şi nu veţi avea nevoie de un walkthrough pentru a va bucura de Indigo Lake.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri