2.0 | Ce este rezoluţia SUHD

Data publicării:
suhd

Câteodată, când obiectivul tău este să duci tehnologia la un alt nivel tinzi să laşi consumatorii uimiţi şi puţin debusolaţi în spate. Când publicul de abia începuse să se familiarizeze cu rezoluţia 4K Ultra HD şi să înţeleagă de ce noile televizoare se văd atât de mult mai bine decât cele HD, Samsung a prezentat la CES 2015 o întreagă gamă SUHD. Şi atunci lumea a început bineînţeles să se întrebe ce înseamnă asta. Este un nou standard în interiorul unui standard? Este SUHD la fel că UHD numai că mai bun? Ar trebui să te abții de la a cumpără televizorul ăla nou 4K pentru că există ceva mai bun deja pe piaţă?

SUHD vine de la Super Ultra HD şi reprezintă eforturile companiei coreene de a îmbunătăţi calitatea imaginii în cadrul rezoluţiei 4K. Rezoluţia defineşte numărul total de pixeli din care este format un display, însă orice imagine are mai multe caracteristici cum ar fi gamutul de culoare, contrastul, nivelul detaliilor sau dynamic range-ul. Ce înseamnă aşadar când vedeţi SUHD în lista de specificaţii a unui device? Păi în primul rând înseamnă că televizorul este produs de Samsung, în al doilea rând că display-ul va avea o rezoluţie 4K, că ecranul foloseşte tehnologia quantum dot şi că cel mai probabil veţi descoperi că televizorul în cauza are o imagine mai luminoasă şi culori mai fidele realităţii.

SUHD este un termen umbrelă pentru un număr mare de tehnologii mai mici care îmbunătăţesc diferite aspecte ale imaginii cum ar fi nivelul de negru, luminozitatea, contrastul, dynamic range-ul şi aşa mai departe.

Aşa că să le luăm pe rând.

Una dintre cele mai importante tehnologii folosite de televizoarele SUHD este cea care remasterizează conţinutul de rezoluţie Full HD, HD sau SD astfel încât să se apropie cât mai mult de nivelul culorilor şi al detaliilor unui display 4K. Toţi producătorii de televizoare 4K includ un sistem care face acest upscaling însă fiecare în parte o face diferit. Din experienţă noastră, motorul de remasterizare al televizoarelor Samsung are cel mai bun algoritm de generare a informaţiilor suplimentare care se concredizează în nivelul profund de detalii şi culori fără să existe aberaţii cromatice sau de mişcare în imagine.

O altă caracteristică a televizoarelor SUHD este compatibilitatea cu HDR 1000, un standard ce ne spune cât de luminos va fi cel mai luminos punct din imagine. În acest caz, precum implică şi numele, luminozitatea maximă este de 1000 de niţi. Acest lucru combinat cu o altă tehnologie numită Ultra Black, oferă imagini cu o plajă dinamică foarte mare. Asta înseamnă că negrul este foarte profund iar albul foarte luminos ceea ce rezultă într-un contrast aproape infinit şi un nivel de detalii mult mai fidel imaginilor sursă. În plus, tehnologia Ultra Black protejează ecranul de reflexii nedorite ceea ce înseamnă că experienţă de vizionare va fi la fel de plăcută şi într-o camera luminoasă.

Mai mult decât, gamutul de culoare al televizoarelor SUHD este mai mare şi mai important decât atât, imaginile se apropie mult mai mult de realitate datorită adoptării tehnologiei quantum dot. Una dintre problemele principale ale sistemelor de procesare şi redare a imginilor digitale este redarea fidelă a unor culori săturate. Deoarece folosesc tehnologia quantum dot, displayurile gamei SUHD nu distorsionează paleta cromatică.

SUHD mai trădează o serie de caracteristici cum ar fi ultima varianta a sistemului de operare Tizen cu care sunt echipate toate televizoarele din nouă gama cât şi un nou design, mai subţire şi mai elegant menit să facă televizoarele Samsung din generaţia 2016 să se potrivească în orice sufragerie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri