Cel mai ieftin telefon inteligent din lume costă doar 4 dolari

Data publicării:
telefon

Ringing Bells, o companie obscură din India, a reuşit să capteze atenţia industriei IT mondiale în momentul în care a anunţat că va lansa un telefon inteligent de doar 4 dolari, numit Freedom 251. Cum vânzările de telefoane din Occident stagnează şi cele din China scad, India a devenit piaţa cu cel mai mare potenţial de creştere. În următorii ani, 500 de milioane de indieni îşi vor cumpăra un telefon inteligent, iar modelul de 4 dolari are teoretic puterea să perturbe planurile marilor producători. În prezent, cele mai ieftine telefoane inteligente vândute în India costă cel puţin 50 de dolari şi chiar şi acelea sunt la limita dintre profit şi pierderi. Aşa că mulţi experţi au spus că preţul de 4 dolari anunţat de Ringing Bells este doar o glumă. Însă ieri compania a anunţat începerea livrărilor.

Mohit Goel, directorul general Ringing Bells: „Veţi primi telefonul de mâine. În prima fază vom livra 5.000 de telefoane. Avem comenzi de încă 200.000 şi vom trimite 5.000 de telefoane atât online cât şi offline”.

Multe dintre întrebarile din jurul acestui telefon nu au încă un răspuns. Totuşi, compania a recunoscut că vinde telefonul pe pierdere şi a cerut ajutorul guvernului indian. Cu o subvenţie de 7,4 miliarde de dolari, Ringing Bells spune că le va oferi tuturor indienilor posibilitatea să cumpere un telefon inteligent accesibil. Însă singurul contact pe care compania l-a avut cu autorităţile până acum a fost ancheta declanşată după ce a apărut suspiciunea că prototipul modelului Freedom ar fi de fapt un telefon chinezesc a cărui siglă a fost înlocuită. Însă investigaţia posibilei fraude nu a ajuns deocamdată la o concluzie. Compania spune că va continua să producă telefonul chiar şi dacă nu va primi ajutorul de stat pe care îl spera. Banii ar putea veni din vânzarea altor electrocasnice pe care Ringing Bells vrea să le lanseze în perioada următoare. În acelaşi timp o parte din producţie este deja susţinută de banii plătiţi de producătorii unor aplicaţii mobile preinstalate pe telefonul de 4 dolari.

Într-un fel, acest model de afaceri este o variaţie a unui sistem de finanţare deja existent. În ţările occidentale, operatorii de telefonie mobile vând telefoane mai ieftine de patru dolari sau chiar le dau gratis. Desigur, preţul de vânzare este mult sub costurile de producţie. Însă banii sunt recuperaţi nu din vânzarea în sine a telefonului, ci din profitul furnizării serviciilor de telecomunicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri