Giganții IT își caută viitorul

Data publicării:
gadget

În cei 9 ani care au trecut de când a fost lansat primul iPhone, industria telefoanelor inteligente a ajuns la afaceri de 423 de miliarde de dolari. Însă, creșterea susținută a vânzarilor a ajuns la final. În primul trimestru al acestui an, vânzările mondiale de telefoane inteligente au scăzut pentru prima oară de la apariția acestui segment, după cum arată datele companiei de cercetare Strategy Analytics.

Bloomberg scrie că smartphone-urile ar putea avea soarta calculatoarelor, ale căror vânzări au fost lovite tocmai de popularitatea dispozitivelor mobile. Însă giganții IT nu au găsit deocamdată gadgetul care să preia ștafeta de la telefonalele inteligente. Apple, care a raportat în primul trimestru prima scădere a afacerilor din ultimii 13 ani, încearcă să scoată cât mai mulți bani din servicii precum cel de stocare a fișierelor în cloud și cel de distribuție a muzicii. Dar, cum aceste platforme aduc doar 12% din veniturile companiei, Apple se concentreză și pe nișe noi, cum ar fi cea a sistemelor informatice pentru automobile.

Compania ar putea lansa la un moment dat o mașină electrică proprie, însă acest plan rămâne unul îndepărtat. Samsung caută de asemenea domenii noi, chiar dacă vânzările telefonului Glaxy S7 au fost bune până acum. Compania sud-coreeană a început să investească în dispozitive de realitate virtuală și în internetul lucrurilor.

Însă plafonarea pieței telefoanelor inteligente îi lovește cel mai mult pe furnizorii de componente. Sony a raportat o pierdere trimestrială din cauza cererii mici de senzori de imagine folosiți pe smartphone-uri. Iar Sharp se numară printre furnizorii asiatici care s-au plâns de curând de o scădere a cererii de componente pentru telefoanele inteligente.

Însă furnizorii de piese pentru telefoane își vor putea adapta în afacerile pentru viitoarele electronice. Cei de la Strategy Analytics estimează că în 2020 vor funcționa 5 miliarde de drone, electrocasnice inteligente și alte aparate interconectate care împreună formează internetul lucrurilor. Însă compania de cercetare avertizează că multe dintre aceste dispozitive vor fi mult mai ieftine decât telefoanele inteligente și vor avea o durată de viață mai mare. Ceea ce ar putea însemna încasări mai mici atât pentru giganții care își pun numele pe aceste electronice cât și pentru firmele care le furnizează piesele de sub carcasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri