Istorie în culori. Vremuri trecute, colorate cu tehnologie modernă

Data publicării:
covrigi1 - istoria in culori

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”. Acesta a fost motto-ul care a unit trei tineri iubitori deopotrivă de istorie şi fotografie: Dragoş din Craiova, Florin din Nürnberg şi Paul din Bucureşti. Sau, altfel zis, „Istorie în culori". Un proiect ambiţios, care aduce în actualitate imagini vechi cărora cei trei le dau o viaţă nouă, în culori. Poveştile vremurilor trecute, colorate cu tehnologia modernă le-au adus zeci de mii de fani pe reţelele de socializare.

Dragoş: „Chiar la poza asta lucrez, este Bâzu, marele aviator, şi el atunci, ca şi mine, dădea un interviu”

În 2014, o fotografie prelucrată de Florin Roştariu i-a atras atenţia lui Dragoş. Au descoperit că pasiunea de găsi şi de a da o nouă viaţă fotografiilor vechi e comună.

Florin Roştariu: „Din like în like, din share în share, fotografia a ajuns la Dragoş Andreescu... mi-a scris, mi-a propus să facem o pagină dedicată colorizării fotografiilor vechi româneşti şi uite aşa am ajuns la Istorie în culori”.

Nu a durat mult până li s-a alăturat un alt treilea împătimit al istoriei în imagini. Împreună au început o adevărată vănătoare de comori pe care apoi le-au împărtăşit întregii lumi. Regi, principi, istorici, medici, miniştri, aviatori sau oameni simpli, indiferent de statul social sau de povestea din spatele fotografiilor, sute de personaje au trecut prin filtrul „Istoriei în culori".

„Începem şi căutăm pozele. De obicei, temele contează foarte mult, personajele, locuri şi cazurile sociale din acele fotografii şi apoi începem să ne documentăm despre ele”, explică Dragoș Andreescu.

„Teoretic, e foarte simplu pentru cine ştie cât de cât cum se compune o imagine digitală, ai nişte valori de alb-negru, care dau contrast lumină şi ai ca pe televizoarele vechi, când te uitai pe ecran şi vedeai pixelii roşu, verde şi albastru”, arată Paul Kerestes.

„Uşor, uşor, am învăţat culori, am studiat pictori, pe Vermeer, pictorul care a pictat cu lumină şi umbre, şi uşor-uşor am început să reuşesc”, spune Florin Roștariu.

E mai mult decât pictură digitală. Tinerii încearcă să coloreze povestea fiecărei fotografii, să-i descopere tâlcul din nuanţele de alb-negru şi să-l însufleţească.

„Încerc să fiu acel fotograf care le-a făcut fotografia lor. Ce-ar fi vrut acel fotograf să facă? Ce umbre, ce lumină a vrut să redea?”, explică Florin Roștariu.

„Doar că e o pictură, trebuie să ai grijă la fiecare detaliu. Nu poţi să aplici doar o culoare, trebuie să aplici pe straturi, ca un machiaj”, adaugă Paul Kerestes.

Multe dintre realizările lor, mai ales cele cu personalităţile României au ajuns să fie binecunoscute şi aproape nimeni nu ştie că, de fapt, originalele sunt alb-negru. Există o serie întreagă dedicată Casei Regale, alta politicienilor din secolul trecut.

„Noi încercăm să impunem un anumit stil al nostru, în special cazuri sociale şi eroi ai României pe care vrem să îi promovăm. De obicei, personajele pozitive ale României au un impact foarte mare asupra oamenilor”, menționează Dragoș Andreescu.

„Noi încercăm să facem cât mai multe poze, să avem o colecţie cât mai bogată pe istorie în culori şi nu ştiu, să ne cunoască lumea, dar nu pe noi, cât să cunoască, să recunoască istoria prin aceste imagini”, detaliază Paul Kerestes.

Anul trecut, Florin a descoperit într-o bibliotecă din Budapesta imagini unicat de pe clisura Dunării: oameni şi locuri demult dispărute, înghiţite de apele Dunării stăvilite în barajul de la Porţile de Fier.

„Proiectul Istorie în Culori însemnă hobby, însemnă un mod de a mă relaxa, însemnă dragoste pentru fotografia veche, dragoste pentru istoria românească şi un mod de a-i învăţa pe români istoria fotografică a României”, spune Florin Roștariu.

Peste 42.000 de oameni urmăresc proiectul Istorie în culori. Fiecare nouă postare înseamnă un nou moment unic în care oamenii descoperă ceva din trecutul acestei ţări. Urmează dezbateri despre acel moment, rememorări de situaţii şi personalităţi. O adevărată comunitate pasionată de ceea ce a însemnat România cândva - oameni, locuri, evenimente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri